Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Стан Гостиного двору у 2017 році. Фото: Сегодня

У бюджеті Києва на 2020 рік не передбачено коштів на консервацію будівлі Гостиного двору, яку потрібно терміново провести. Про це повідомили учасники круглого столу «Як відновити і зберегти Гостиний двір?» у КМДА.

Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки з зими 2013 року. Будь-яка «відкрита» будівля підлягає постійному руйнуванню, наголосила співзасновниця ініціативи «Мапа реновації» Дар’я Корба.

«Атмосферний вплив на такі будівлі, незаконсервовані, дуже агресивний. Якщо будівля роками стоїть “відкрита”, її потім важко відновити без вийняття всіх конструкцій і без їх заміни», – вважає вона.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський вважає, що реставрувати Гостиний двір можна в межах проєкту реновації Контрактової площі.

«Бюджет дозволяє розпочати реконструкцію площі, підтримувати та приводити національну пам’ятку до належного стану. Першочерговим питанням цієї зими є необхідність законсервувати будівлю Гостиного двору, аби її стан не погіршувався. Тож влада міста наполягає: не затягувати із рішенням передачі будівлі», – заявив заступник голови КМДА.

У січні 2018 року Фонд державного майна зареєстрував право власності на Гостиний двір, який із 1994 року перебував в оренді «Укрреставрації».

У Фонді держмайна кажуть, що лише готують об’єкти до приватизації чи передачі у держвласність, і не спеціалізуються на управлінні майном. Водночас Київ готовий прийняти будівлю у комунальну власність. Доки не буде вирішено питання про орган управління, не можна буде розпочати будь-які роботи.

Питання про консервацію та відновлення Гостиного двору актуалізувалося після того, як Генпрокуратура відмовилася від наміру арештувати будівлю.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button