Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23428 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: скриншот з youtube

На картонному комбінаті у Житомирі виготовили пробну промислову партію паперу з опалого листя, повідомляє видання eco town.

Автор технології перетворення органічних відходів на папір – український студент Валентин Фречка – виграв вісім різних міжнародних конкурсів. Свій винахід він розробив ще навчаючись у школі в селі Сокирниця Закарпатскьої області.

Протягом року Валентин разом зі своєю науковою керівницею Ольгою Сабадош збирав опале листя берези, верби дуба і граба. Листя перетворювали на целюлозу, з якої робили папір.

У червні 2018 року за свій проект Recycle Of Fallen Leaves винахідник отримав золоту медаль на Genius Olympiad (Нью-Йорк, США). 

Від винаходу до отримання першої промислової партії минуло два роки. Зробити пробну партію погодилися лише в Житомирі. На картонному комбінаті Валентин Фречка проводить весь вільний від занять час. Автор винаходу зазначає, що сам процес відкриття був найпростішим етапом, наголошуючи, що «наука дуже далека від бізнесу».

«Мій папір на 50% складається з макулатури і на 50% з опалого листя. Ідея подобається всім, бо це по суті сміття, з якого можна зробити гроші», – коментує автор винаходу.

На житомирському картонному комбінаті подрібнене і очищене пожухле листя варять у величезних чанах. Оскільки сировина нагрівається лише до 40 градусів, то шкідливі речовини не виділяються в повітря.

Після цього отримана маса рухається по конвеєру для видалення вологи, а коли втрачає вологу, розтягується і стає або гладким папером, або екологічною упаковкою для продуктів.

«Волокна з листя здатні тримати форму не гірше, ніж деревина, – говорить заступник генерального директора картонного комбінату Сергій Рудковський. – Цей матеріал може стати соломинкою, упаковкою для яєць, горщиком для вазонів і вісім раз повертатися у господарський обіг».

 

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button