Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Sergio Rodriguez, Unsplash

Україна посідає четверте місце серед країн Європи за кількістю смертей через забруднення довкілля. Про це йдеться у звіті Глобального альянсу з питань здоров’я та забруднення.

Для звіту було використано останні актуальні дані – за 2017 рік. Згідно з ними, забруднення довкілля є головним чинником передчасних смертей у світі. У 2017 році через екологічні негаразди загинуло 8,3 мільйона людей, тобто кожен сьомий передчасно померлий.

Забруднення вбиває втричі більше людей, ніж СНІД, туберкульоз і малярія разом узяті, а також у 15 разів більше людей, ніж війни.

У світі найбільше смертей від забруднення довкілля трапляється в Індії та Китаї, але в перерахунку на 100 тисяч осіб населення ведуть перед Чад, Центрально-Африканська Республіка, Північна Корея, Нігер та Мадагаскар. У десятку також потрапила одна європейська країна – Сербія.

В європейському регіоні топ-5 за кількістю смертей на 100 тисяч осіб виглядає так: 1) Сербія, 2) Грузія, 3) Болгарія, 4) Україна, 5) Боснія і Герцеговина. Загалом у 2017 році в Україні померло від забруднення довкілля понад 57 тисяч людей.

У таблиці ліворуч відображено топ-10 країн Європи за абсолютною кількістю смертей, пов’язаних із забрудненням, у таблиці праворуч – пропорційно до кількості населення. Графіка: GAHP

Відзначається, що в Європі 68% передчасних смертей пов’язано саме з забрудненням повітря.

Автори звіту розрізняють традиційний і сучасний характер забруднення. Традиційний включає забруднення повітря у приміщеннях через погану вентиляцію та димом від кухонних печей, а також забруднення води через антисанітарію. Сучасне забруднення пов’язане з урбанізацією та індустріалізацією, стосується забруднення повітря на вулиці, ґрунтів, хімічного та виробничого забруднення.

Нагадаємо, нещодавнє дослідження виявило в містах із високим рівнем забруднення повітря вищі показники депресії та самогубств.

За спостереженнями, найбільше забруднення повітря в Києві спостерігається у жовтні та листопаді.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button