Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash

Проєктно-дослідницька група Urban Sustain Architects проаналізувала адміністративні системи міст та їхніх метрополісів: Берліна, Відня, Варшави, Парижа, Лондона, Риму, Мадрида, Сінгапуру, Ванкуверу

Місто-регіон Берлін розташоване в двох суб’єктах федерації – містах Берлін і Брандербург. Прийнятий у 1920 році стратегічний план інтегрованого розвитку започатковавув розвиток міста в його сучасних межах. Цей план мають скерувати відповідно до Klimatnotalge, прийнятої у 2019.

Місто ділиться на 12 міських районів (до 2001 року- 23), які розподіляються на 96 місцевостей, що включають 200 кварталів і територій. Кожен район має парламент, районну раду та мера. Мери 12 районів формують Раду мерів, яка консультує та радить меру та сенату міста Берлін.

Фото: Urban Sustain Architects

Департамент Парижу становить одну четверту частину за населенням та одну восьму частину за площею агромерації великого Парижу. Він розподіляється на 20 районів, кожен з яких має чотири квартали. Населення найстаріших районів (1-6) – 18-40 тисяч, а районів на периферії – 150-250 тис..

З 1982 року кожен округ має виборну раду з обмеженими повноваженнями. Рада департаменту на дві третини складається з радників округу і на третину – з радників департаменту. Кожна рада округу обирає мера на першому зібранні після чергових зборів. Кожен з 80 кварталів Парижу має поліцейську дільницю.

У 2016 році утворили Раду метрополії великого Парижу, в обов’язки якої входить упровадження інтегрованого розвитку агломерацій, житлових програм, захисту довкілля.

Фото: Urban Sustain Architects

Повіт Варшави складається з 18 дільниць, які розподіляються на 18 районів без офіційного статусу. Мешканці Варшави обирають Президента міста та 60 радників міста, а також 18 Рад дільниць. Кожна Рада обирає бургомістра дільниці за погодженням Президента міста. На дільниці мешкає від 22 до 150 тис.

Інтегрованим розвитком транспорту міста-регіону Варшави займається Уряд міського транспорту Варшави.

Фото: Urban Sustain Architects

Юридично місто-князівство Лондон та церемоніальне графство Великий Лондон є різними адміністративними одиницями Об’єднаного Королівства. Церемоніальне графство Великий Лондон має очільника лорда-лейтенанта, який є прямим намісником королеви.

Де-факто Великим Лондоном керує Greater London Authority на чолі з мером, якого обирають на чотири роки. Парламент – Асамблею Лондона утворюють 25 виборних депутатів. Графство Великий Лондон складається з 32 округів, 12 внутрішніх і 20 зовнішніх.

Містом-князівством Лондон управляють Суд старійшин, Суд громад та 110 ліврейних компаній на чолі з лордом-мером, якого обирають на один рік.

Фото: Urban Sustain Architects

Рим складається з 15 муніципій, що утворені 155 територіальними зонами. Кожною муніципією керує Президент і рада, яких обирають кожні п’ять років. Рада міста-комуни Рим складається з 48 радників, яких обирають разом із мером.

У 2015 році утворили Метрополійне місто Рим, яке по суті замінило провінцію Рим. Метрополійним містом керує Мер метрополії та Рада метрополії, яка обирається в 24 муніципалітетах і має по одному представнику від кожного з них.

Фото: Urban Sustain Architects

У муніципалітеті Мадриду 21 округ, який має в своєму складі 131 район. Муніципалітет має уряд, 57 радників і мера. Округи мають окремі ради, що обираються місцевими мешканцями.

Разом з іншими 179 муніципалітетами, до яких входить 801 місто та містечко, з 1983 року муніципалітет утворює автономну спільноту Мадрид, яка є суб’єктом федеративного Королівства Іспанії.

Фото: Urban Sustain Architects

За Конституцією Австрії, Відень адмініструється як єдиний округ. Місто має 23 райони, які не мають самоврядування, але якими керують представники міської адміністрації.

Фото: Urban Sustain Architects

Сінгапур має декілька систем сегрегації міста. Політично-електоральна система складається з п’яти Округів рад розвитку громад, які поділяються на Одиничні виборчі округи та Виборчі округи групової репрезентації. Межі округів змінюються кожні п’ять років залежно від розселення міста та волі Президента Сінгапуру.

Виборчі округи формують 23 містечка та три житлові комплекси. У 2000 році ввели міську планувальну систему з 55 планувальних зон. У кожній зоні є поліцейська дільниця. Кадастрова система сформована 30 сільськими та 30 міськими районами.

Фото: Urban Sustain Architects

Містом керують 10 членів міської ради, 9 членів шкільної ради, 7 членів ради парків та мерів, яких обирають кожні чотири роки. Місто розподіляється на 23 округи, які складаються з громад і не мають самоврядування.

Місто має комплексний план, план дій найзеленішого міста, який вже виконано на 80%, стратегію нульових відходів.

Фото: Urban Sustain Architects

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button