Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ліхтарі в Маріїнському парку, які демонтували. Фото: Семен Широчин

Активісти та мешканці Києва почали складати список і мапу автентичних історичних ліхтарів. Один із ініціаторів ідеї, дослідник історії радянської архітектури Семен Широчин, закликав усіх небайдужих приєднатися до акції. На його думку, загалом у Києві близько тисячі історичних ліхтарів.

Аби внести ліхтар до списку, потрібно вибрати місце зі списку, де розташовується ліхтар, перевірити, чи відмічений цей об’єкт на карті, і позначити, якщо об’єкт відсутній. Особливо уважними просять бути з мостами і проспектами, де ліхтарів багато, щоб не пропустити жодного з них.

Ліхтарі на мосту Патона. Фото: lifekiev

Нагадаємо, наприкінці 2019 року комунальники демонтували ліхтарні стовпи, встановлені в Маріїнському парку у 1950-х роках, замінивши їх бюджетними аналогами. Згодом міська влада пояснила, що світильники на вході до Маріїнського парку демонтували, оскільки вони були аварійними та «довгий час перебували в експлуатації».

Вартість всіх робіт тоді склала майже 19 млн гривень. Киянин Василь Грубляк, художник-реставратор за освітою, запропонував викупити у комунальників демонтовані ліхтарі і відреставрувати.

Ліхтарі у ботсаду Фоміна. Фото: Володимир Хенгістов

Крім того, у перший тиждень нового року журналіст Володимир Хенгістов звернув увагу, що у ботанічному саду імені Фоміна біля метро «Університет» ліхтарні стовпи ХІХ століття замінили на нові. Це були одні з перших в Києві електричних ліхтарів, встановлені на початку 1890-х років фірмою «Савицький і Страус».

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button