Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Туман на Осокорках, січень 2020 року. Фото: Iгор Нога

26 лютого Верховний Суд повернув справу про будівництво ЖК «Патріотика на озерах» на розгляд суду першої інстанції, що означає скасування заборони на забудову лук та озер «на Осокорках. Чесно розповідає, як відбувалося засідання суду.

До суду прийшли люди, які представилися інвесторами. Вони розповіли, що вже вклали свої кошти в ЖК «Патріотика на озерах» та в інші житлові комплекси, які будує банк «Аркада».

Як з’ясувалося, забудовник також зупинив будівництво житлових комплексів «Еврика» та «Патріотика».

«Ми хочемо, щоб було законне рішення і щоб ми будували свої будинки. Ми вклали свої гроші і вважаємо це будівництво законним. Так, зараз там лише забиті палі. Це не купівля нерухомості, це інвестиція в будівництво. Я вклав 80%. Ми періодично влаштовуємо в банку наради й запитуємо забудовника, чому не будуються наші будинки. Будівництво наших квартир залежатиме від рішення суду», – розповів один з інвесторів Денис Шинкаренко.

Активісти стверджують, що раніше Шинкаренко був на їхньому боці й брав участь у акціях проти забудови на Осокорках, але в якийсь момент змінив свою позицію.

Захисники лук на Осокорках вважають, що банк навмисно зупинив будівництво інших ЖК та оголосив про банкрутство будівельної компанії. Загальна кількість інвесторів становить близько 13 тисяч, і забудовник залучився їхньою підтримкою в судах та у перемовинах з КМДА.

«Це стала схема забудови земельних ділянок банком “Аркада”. По нашій земельній ділянці землекористувач перебуває у стадії банкрутства. Це фіктивне доведення своїми ж компаніями до банкрутства з метою отримання ухвали про забезпечення позову, яка забороняє розірвання договорів або ще якогось впливу на забудовника», – коментує адвокат ГО «Екопарк Осокорки» Олексій Петренко.

За його словами, з банкрута неможливо стягнути заборгованість з орендної плати, пайові внески, збитки або повернення інвестицій.

«Оренда цієї ділянки спливає у вересні, забудовник поспішатиме розпочати будівництво, щоб потім просити продовження договору оренди на ділянку з недобудом. Ми будемо звертатися до КМДА з проханням не продовжувати договір оренди», – додає активіст Максим Стравинський.

Комплекс «Патріотика на озерах» – 43 багатоповерхівки з двома торговельними центрами – планують збудувати на місці зеленої зони на Осокорках, поряд з озерами Небреж і Тягле. Місцеві мешканці виступають проти забудови, оскільки вважають, що на цій території має бути екопарк. Активісти наголошуть, що будівництво вимагатиме підняття рівня піску на березі озера Небреж, що зменшить водойму на третину.

Торік Київрада розірвала договір оренди з забудовником та ухвалила проєкт рішення про створенння ландшафтного заказника «Осокорківські луки». Та в жовтні забудовник поновив будівництво і продовжував продавати квартири в іще не збудованому ЖК.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button