Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23389 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ділянка, на якій заплановане будівництво.

У четвер, 23 квітня, кияни звернули увагу на інформаційний щит, що з’явився на розі Стрілецької вулиці і Георгіївського провулку. 

Він повідомляв про початок археологічних досліджень на місцевому пустирі, що розташований просто під стінами Софійського собору —  і про те, що тут відновлять будинок Георгія Нарбута, а також «регенерують історичне середовище».

Замовником цих розкопок значиться ТОВ «Докас». У 2019 році саме ця фірма, як повідомляли журналісти, отримала цю ділянку під житлову забудову — щоправда, через суд

Втім, справжнім замовником робіт слід вважати іншу фірму, чий логотип також присутній на щиті — девелоперську компанію НЕСТ.

Як пишуть на сторінці компанії, вона займається нерухомістю ще з кінця 1990-х років. Тоді девелопери придбали в центрі Києва кілька будівель XIX століття — і реконструювали їх на бізнес-центри. 

Нещодавно компанія добудувала ще один «офісник» на Михайлівській вулиці, а також вже декілька років планує реконструювати садибу Міхельсона на Пушкінській. На цій же ділянці, після закінчення археологічних робіт, компанія планує не лише відновити історичний будинок, в якому жив Нарбут, але й звести тут житловий квартал.

Такою бачили цю забудову в нульових

З’ясувалося, що цим проєктом опікується архітектурне бюро VIHAREV, яке допомагало реставрувати будинок купця Новікова на Подолі, а також працює над відновленням колишнього Центрального гастроному на Хрещатику. «Хмарочос» зв’язався із керівником бюро Миколою Віхарєвим, щоб дізнатися, що передбачає цей проєкт — і як він може змінитись.

Елітний будинок із громадським сквером

Я дуже радий, що ми змогли знайти спільну мову із замовником і донести йому своє бачення: ми маємо поважати навколишню історичну забудову — і не псувати її надмірною висотністю, громіздкими об’ємами або кричущими фасадами.

Передусім наш об’єкт знаходиться в охоронній зоні ЮНЕСКО, він регулюється особливими правилами забудови. Наприклад, тут заборонено нове будівництво. Але на цій ділянці й досі залишилися фундаменти дореволюційних будинків, які були колись знесені, подекуди збереглися і внутрішні фасади. Відтак ми можемо відновити ці будинки, дещо їх переосмисливши.

Громадський сквер на розі двох вулиць.

Кожен квартал, включений до буферної зони, має власні обмеження по висоті. Тут максимальна висотність складає 18 метрів, або шість поверхів. Замовник пішов нам назустріч і погодився ще зменшити її, щоб для сусідніх будинків зберігся вид на Софію.

Тут заплановане будівництво клубного будинку. Його обриси повністю повторюють квартальну забудову, яка відображена тут у плані Києва 1925 року. І він матиме різну висоту — від двох до чотирьох поверхів.

Варіант, «созвучний» дореволюційній архітектурі.

Наразі ми опрацьюовуємо два варіанти цього будинку. Перший — той, що буде «созвучним» старій архітектурі, дещо нагадуватиме її. При цьому ми розуміємо, що навіть коли ми надприскіпливо відтворимо будинок Нарбута, це все одно буде якісна репліка.

Тож другий варіант — звести щось нове, але стримане, лаконічне, таке, що вигідно підкреслить справжню історичну архітектуру поблизу. Обидві пропозиції ми винесемо на містобудівну раду — і прислухаємось до зауважень експертів та містян.

Мені дуже подобається одноповерхова садиба, яка понині збереглася в цьому кварталі. Це одна із дуже небагатьох таких будівель, що залишилися у центрі Києва. Попри те, що в неї немає охоронного статусу, ми рекомендуємо замовнику залишити її, надбудувавши мансарду.

Так виглядав цей будинок у 1980-х.

В іншому, сучасному варіанті вона повністю перебудовується. Але сподіваємося, що нам вдасться підкреслити її значущість для всього ансамблю.

За проєктом цей клубний будинок матиме лише 18 квартир. Натомість тут зовсім не буде магазинів або кав’ярень, адже люди, що обирають таке житло, передусім цінують спокій.

Більш сучасний варіант будинку.

Також на розі двох вулиць ми запроєктували сквер з фонтаном — і наполягаємо на тому, що він має бути відкритим для всіх містян, незважаючи на статусність будинку. Це перехрестя з кожним роком ставатиме все більш популярною локацією для пішохідних маршрутів — і тут має бути комфортна, озеленена локація, де люди зможуть відпочити у затінку.

Всі візуалізації надані VIHAREV architects & engineers. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button