Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23275 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

 

Її відновлять за задумом архітектурного бюро VIHAREV architects & engineers, яке брало участь у реставрації будинку купця Новікова на Подолі.

Архітектори, які працювали над проектом, кажуть, що головна мета будь-якої реставрації — збереження історичної достовірності будинку, тому вона має проходити з «мінімальним втручанням».

 

Зокрема, у відновленому об’єкті майже не буде надбудов. Тут залишаться три оригінальні поверхи, спроектовані київським архітектором Володимиром Ніколаєвим, а також задумане ним оздоблення фасаду — мінімалістичне, з цегляним обрамленням вікон та відкритими кутовими балконами.

Втім, збереження історичної висотності сподобалося не всім містянам.

Натомість повністю зміниться дах будинку, де замість покатої покрівлі облаштують великий оглядовий майданчик. За планами власника тут працюватимуть кафе і ресторани.   

 

Перепланують також і внутрішній простір будинку, де раніше, за словами історика Михайла Кальницького, розміщувалося до 70 мебльованих кімнат. Нове ж призначення будівлі — торговельний комплекс із закладами обслуговування населення. Відтак має зникнути внутрішній двір будівлі — історично П-подібний у плані.

Нагадаємо, що раніше в цьому будинку жив автор розпису у Кирилівській церкві та Володимирському соборі Михайло Врубель (1888-1889), а також гетьман Павло Скоропадський (лютий-березень 1918 року). Будівля є частиною історичного кварталу Хрещатику, вцілілого після Другої світової війни. У радянський час тут розташувався «Центральний гастроном», закритий на початку 2000-х років.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button