Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало досудове розслідування за фактом можливих неправомірних дій посадових осіб Мінекоенерго. Їх підозрюють у зниженні потужності енергоблоків АЕС України, щоб збільшити обсяги закупівлі електроенергії у приватних компаній, повідомляє Енергореформа.

У ДБР відзначають, що виробництво енергії в атомної галузі зменшилось на 8,6%. Це може призвести до зупинки енергоблоків АЕС, «завдати збитків державному бюджету України та (призвести до — ред.) банкрутства об’єкта державної власності, який має стратегічне значення для економіки і безпеки держави».

«Посадові особи міністерства затвердили оновлений прогнозний баланс електроенергії об’єднаної енергетичної системи України на 2020 рік. Ним передбачено виведення підприємства державного сектора економіки атомної галузі в резерв і роботу на зниженій потужності енергоблоків. Натомість збільшено обсяг закупівлі електроенергії у приватних компаній», — повідомляється на сайті відомства від сьомого травня.

Раніше стало відомо, що 21 квітня Запорізька АЕС відключила другий блок від енергосистеми і вивела його в резерв через балансові обмеження. Пізніше стало відомо, що оператор усіх чинних АЕС України НАЕК «Енергоатом», після перегляду прогнозного балансу енергосистеми, направив «Укренерго» доопрацьований графік експлуатації блоків АЕС у 2020 році. Відповідно до нього, компанія може з 10 травня відправити в резерв енергоблок №6 Запорізької АЕС і енергоблок №3 Рівненської АЕС.

Окрім того, може знизитись потужність роботи: блоків №3,4,6 ЗАЕС у грудні, блоку №1 Южно-Української АЕС — з квітня до серпня, блоки №2 і №3 цієї станції — з серпня до жовтня і з квітня до грудня відповідно. Блок №1 Рівненської станції працюватиме на зниженій потужності з квітня по травень і з липня по жовтень, енергоблок №2 РАЕС — з квітня до червня і з липня до жовтня. Перший блок Хмельницької АЕС буде працювати на зниженій потужності з травня по серпень.

В «Укренерго» раніше наголошували, що обмеження базового навантаження атомних електростанцій (АЕС) пов’язано зі зниженням споживання електричної енергії на тлі пандемії і сезонного потепління. До того ж, це дозволяє зменшити профіцит ресурсу в енергосистемі, при цьому забезпечити збільшення частки напівпікової теплової генерації.

Своєю чергою, Мінекоенерго неодноразово заявляло, що оновлений прогнозний баланс передбачає обмеження виробництва для всіх типів традиційної генерації, включаючи й теплоелектростанції.

Окрім цього, міністерство доручило «Енергоатому» опрацювати можливість запуску проєктів з майнінгу криптовалют задля забезпечення додаткових ринків збуту атомної електроенергії. У відомстві вважають, що усунення проблем з профіцитом електричної енергії через так званий майнінг дозволить не тільки зберегти гарантоване навантаження на АЕС, а й залучити додаткові кошти.

«Укренерго» й раніше зупиняло теплові електростанції, а також сонячні й вітрові через профіцит виробництва на тлі аномально теплої зими та відкриття імпорту електроенергії з Росії. На думку експертів, це не бажані дії з точки зору енергетичної безпеки.

Фото: Рівненська АЕС. Фото з сайту РАЕС

Читайте також: У Мінекоенерго планують заборонити будівництво нових сонячних і вітряних електростанцій.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button