Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23520 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Музей сучасного мистецтва Нью-Йорку звернувся до уряду Норвегії з проханням зберегти сграфіто Пабло Пікассо, розміщене на урядовій будівлі в Осло, повідомляє The Art Newspaper.

Бруталістький корпус Y було збудовано у 1969 році. На бетонному фасаді розташовано мурал «Рибалки», виконаний у техніці сграфіто (на стіну наносять шар вапна, який потім зішкрябують), а в лоббі будівлі є друге сграфіто – «Мартин». Ці твори виконав норвезький художник Карл Несьяр за малюнками Пікассо.

Фотографія сграфіто «Рибалки», підписана Пікассо з присвяченням Несьяру. Фото: Gro Nesjar Greve

У 2011 році будівля постраждала від вибуху бомби, влаштованому Андерсом Брейвіком, і з того часу перебуває в аварійному стані.

У 2014 році норвезький уряд вперше запропонував знести будівлю. Водночас ці плани передбачають переміщення муралів Пікассо. Сграфіто хочуть вмонтувати у дві нові будівлі, які планують збудувати в урядовому кварталі.

У березні цього року розпочалася підготовка до знесення корпусу Y, буділю обнесли огорожею, а мурал завісили.

Донька Несьяра критикує плани з переміщення муралів. Вона побоюється, що вони зруйнуються, щойно їх почнуть рухати.

Петиція на захист сграфіто набрала 47 тисяч підписів. У ній нагадується, що в 2011 році, за кілька місяців до теракту уряд хотів надати будівлі статус пам’ятки.

Обкладинка: theartnewspaper.com

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button