Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23466 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На другому засіданні Антикризового енергетичного штабу прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив занепокоєння щодо збиткової діяльності «Енергоатома», повідомляє Урядовий портал.

«Компанії треба дати змогу торгувати за нормальними цінами. НАЕК кожен місяць отримує збитки в мінус 1 млрд грн у зв’язку з тим, що продає електроенергію за пів ціни на балансуючому ринку. Дешевше не торгувати, ніж торгувати у збиток. Тому наше завдання захистити «Енергоатома» та колектив підприємства», — зазначив прем’єр-міністр.

Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), нагадали про необхідність дотримуватися затвердженого прогнозного балансу.

Крім того, під час засідання увагу народних депутатів звернули на кількість законодавчих ініціатив, зареєстрованих у секретаріаті Верховної Ради, що містять антикризові заходи, та запропонували прискорити їх розгляд.

Раніше в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявила, що середню вартість електроенергії «Енергоатому» треба підвищити на 58%. Наразі дефіцит коштів у енергетичній галузі оцінили в понад 50 мільярдів гривень за 2020 рік, а непогашені борги, накопичені за минулі роки, складають ще 28 млрд гривень.

На початку травня металургійна компанія «Інтерпайп», що належить Віктору Пінчуку, у своєму зверненні до президента Володимира Зеленського заявила, що наприкінці квітня тарифи на електроенергію зросли на рекордні 38%.

У компанії вважають, що це свідчить про «системні дії уряду, спрямовані на свідоме підвищення вартості електроенергії в інтересах приватного монополіста, а не для підтримки всієї української промисловості». Причиною назвали прийняття Кабміном та НКЕРКП протягом останніх місяців рішень, спрямованих на подорожчання електроенергії для промислових споживачів.

Раніше, з метою залучення додаткових коштів, Мінекоенерго запропонувало «Енергоатому» запустити проєкти з майнінгу криптовалют задля забезпечення додаткових ринків збуту атомної електроенергії. До того ж, у відомстві вважають, що таким чином можна розв’язати проблему профіциту електричної енергії та зберегти гарантоване навантаження на АЕС.

Фото обкладинки з відкритих джерел

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button