Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Голова земкомісії запевняє, що не має повноважень дозволяти або забороняти будівництво. Фото: Олександр Гороховський

У середу, 10 червня, у Чкалівському сквері зібралося близько сотні киян. Багато з них живе поруч, на вулицях Олеся Гончара, Михайла Коцюбинського та Богдана Хмельницького, і всі — обурені намірами девелопера, якого пов’язують із партією «Батьківщина», звести тут багатоповерховий ЖК.

Цього ж дня сюди, на виїзне засідання, прибули окремі депутати зі складу постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування. Саме вона нещодавно проголосувала за те, щоб поновити забудовнику оренду місцевої ділянки. Це рішення викликало чергову хвилю протестів проти будівництва — і змусило «земельників» приїхати у сквер, «щоб самим в усьому розібратись». 

Депутатів одразу взяли у тісне кільце. Фото: Олександр Гороховський

Роль «громовідводу» у спілкуванні з містянами взяв на себе Олександр Міщенко, депутат від фракції «Солідарність», який вже декілька років очолює земельну комісію.

Він наголошував, що «особисто організував цю нараду»; суворо запитував документи у представників забудовника, які стояли поруч; стверджував, що запросив сюди чиновників з різних міських департаментів — і учительським голосом викликав їх з натовпу.

Але виявилося, що від КМДА майже ніхто не прийшов. Єдиним присутнім був представник Департаменту земельних ресурсів, який, втім, не дуже розумів, що від нього хочуть.

Деякі протестувальники вимагають мораторій на будівництво в історичному центрі. Фото: Олександр Гороховський

Містяни звинуватили Міщенка, що саме він повторно висунув поновлення оренди забудовнику на повторне голосування попри те, що це питання вже було зняте з розгляду. Але голова комісії наполягав: він тут ні до чого.

Ми працюємо багато годин поспіль, дуже втомлюємось і можемо помилитись, — пояснював Міщенко. — Зараз у комісії на розгляді 25 тисяч справ, а вирішувати, законне це будівництво чи ні — взагалі не наша прерогатива. Ми вирішуємо лише питання продажу чи оренди, спираючись на висновки, які готує Департамент земельних ресурсів.  

Міщенко нарікає, що вже рік не виконують його доручення внести Чкалівський сквер до державного кадастру. Фото: Олександр Гороховський

Він також заявив, що має багато питань до виконавчої влади (КМДА — ред.), оскільки попри його доручення Чкалівський сквер і досі не має меж, офіційно затверджених у кадастрі. Крім того, Міщенко відчитав присутніх представників девелоперської компанії за те, що вони хочуть будуватись на вулиці Гончара, вказуючи при цьому адресу на вулиці Хмельницкого.

Відтак, мовляв, депутати навіть не зрозуміли, про яке будівництво йшла мова на комісії.

У відповідь Роман Ткаченко, директор компанії-забудовника «Ділайвест», повторював майже те саме, що й у нещодавно оприлюдненій позиції: девелопер отримав від Інституту геології НАН України кілька ділянок для будівництва, одна з яких призначається лише для «розгортання будівельної техніки», а на територію сквера компанія взагалі не зазіхає.

«Будівництво позначено на Хмельницького лише тому, що раніше на орендованій ділянці за цією адресою стояла стара аварійна будівля. Ми знесли її, щоб уберегти від небезпеки місцевих мешканців».

Окремі протестувальники повалили кілька дерев’яних секцій будівельного паркану, назвавши це «символічною акцією». Фото: Тетяна Човган

У коментарі «Хмарочосу» Ткаченко відмовився розкривати деталі запланованого будівництва. За його словами, житловий комплекс не перевищуватиме 12 поверхів, а його прибудинкова територія буде облаштована углибині ділянки і не «вилізатиме» у сквер. Він стверджує, що проєкт наразі «коригується», щоб відповідати новим нормам «інклюзивності та енергоефективності», але жодні інші нюанси компанія поки «не готова обговорювати».

Згодом, вже на камери, перед містянами виступив позафракційний депутат міської ради Олег Петровець, один із чотирнадцяти членів земельної комісії, які підтримали поновлення оренди «Ділайвесту». Він сказав, що уважно вислухав аргументи противників будівництва і тепер «особисто проконтролює це питання, щоб громада була задоволена». Яким результатом вона має бути задоволена, депутат не уточнив.

Зі свого боку Міщенко запевнив, що на найближчому засіданні комісія обов’язково «переголосує» це питання, уважно вивчивши всі його нюанси — і що на комісії неодмінно має бути громада. Втім, місцева мешканка Галина Плачинда, яка вже чотири роки бореться із цим будівництвом, доволі скептично ставиться до обіцянки: мовляв, мешканців ще жодного разу не повідомляли про дату засідання — тож на комісію, скоріш за все, доведеться приходити без запрошення.   

Фото: Олександр Гороховський

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button