Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Бібліофіли кажуть, що ринок на Почайній — єдине місце, де можна знайти «книги усіх часів та різних жанрів». Фото: vadshinkar

Майже місяць тому, на початку липня 2020-го, стало відомо про ймовірне знесення під забудову книжкового ринку «Петрівка», однієї з найвідоміших локацій пострадянського Києва.

Тоді його працівники — багато з них торгують тут ще з 1990-х — повідомили, що дирекція поставила їх перед фактом: до кінця року ринок буде знесено, адже новий власник планує побудувати тут великий ТРЦ — і вже має на це дозволи. Натомість книгарі зможуть облаштуватися на новому місці: в промзоні біля метро «Лісова».

Але продавці, заручившись підтримкою тих містян, які часто бувають на ринку і вважають його «невід’ємною частиною культурного міста», розпочали активний спротив. Вже за кілька днів відбувся протестний мітинг, а на сайті Київради з’явилась петиція з вимогою не допустити цього будівництва (наразі вона зібрала більше тисячі підписів).

Книжковий ринок оточений промзоною, до якої вже приглядаються девелопери. Фото: vadim_wind

Крім того, ініціативна група захисників «Петрівки» підготувала і зареєcтрувала у Київраді проєкт рішення, який, зокрема, виводить територію ринку з-під будь-якої забудови та вносить ці зміни у Детальний план території, прийнятий для Почайни у 2016 році.

Читайте такожКиїв неконтрольовано забудовується роками. Як цьому ефективно протидіяти?

У КМДА на цю ситуацію відреагували не надто однозначно. Так, на зустрічі з протестувальниками міський голова Віталій Кличко запевнив, що будівництво тут «поки що не планується». Але водночас визнав, що цільове призначення ділянок, де зараз працює книжковий ринок — це зведення ТРЦ і облаштування парковки для нього. Наостанок він закликав правоохоронців «не допустити незаконних дій» і пообіцяв з’ясувати, «хто і навіщо підбурює людей».

Нинішнє протистояння стало вже третьою спробою забудовників «освоїти» цю територію. «Хмарочос» розповідає, з чого все починалося.

І тут ТРЦ, і там ТРЦ

Старожили ринку кажуть, що перші торговці книгами з’явилися на Почайні в середині 1990-х. Вони перебралися сюди з Куренівського парку, де кілька років збиралися у концертному залі «Сучасник» (сьогодні — концерт-хол FreeДом).

Спочатку книгарі торгували праворуч від метро, на місці нинішнього речового ринку. Невдовзі, ліворуч від вестибюлю, для них почали облаштовувати вже звичні для ока криті павільйони: покупців ставало все більше, а локація — все відомішою. Її популярності сприяв і величезний попит на компакт-диски з музикою, іграми та програмами, за якими сюди приїздили з усього міста.

Букіністична частина ринку — популярне місце для фото. Автор: bedroomparadise_official

Сам ринок ніби розділений на дві частини вулицею Вербовою: з одного боку продають підручники, диски, канцтовари та здебільшого сучасну літературу; на іншому — букіністику та вінтажні платівки. Тож, коли йде мова про його забудову, слід розуміти, що девелопери претендують на обидві сторони.

Так, найбільша пляма потенційної забудови простягається від Вербової до проспекту Бандери, забираючи під торговельний центр увесь букіністичний та господарський ринки. Саме цю ділянку мав на увазі Кличко, повідомляючи, що її власник досі не отримав містобудівних умов та обмежень (тобто, вихідні дані, без яких не можна почати проєктування). Але, за логікою, має на це повне право — адже зведення цього ТРЦ було закладене у ДПТ ще чотири роки тому.

При цьому забудову ділянки, де мав з’явитися ТРЦ «Петрівка», анонсували ще у 2007 році. Тоді проєкт навіть затвердила Архітектурно-містобудівна рада міста, але роботи так і не почалися — завадила світова фінансова криза.

Один із варіантів ТРЦ. Ілюстрація: kramall studio

Це будівництво спробували розморозити у 2011 році. Тоді Віталій Правдивий, беззмінний директор ТОВ «Книжковий ринок», яке опікується справами книготорговців, повідомив: замовник вже має проєктну документацію, планує завершити будівництво за два роки і обіцяє «зберегти, як пам’ятку, частину ринку, з якої починався книжковий» (тобто нинішній речовий ринок — ред.). Згодом з’ясується, що новий ТРЦ матиме назву Petrovka MALL, а над його проєктом працювала архітектурна студія Kramall.

«Ми заклали в план близько 10 тисяч квадратних метрів торговельної площі під диски і книги, і тих, хто захоче перейти з ринку в ТРЦ, ласкаво просимо», — обіцяв тоді Правдивий.

Інший торговельний центр вирішили зводити й по інший бік Вербової. У 2014 році про ці плани повідомляла Оболонська райдержадміністрація.

За словами чиновників, у 2010 році ТОВ «Б.В.» орендувало на 25 років ділянку біля південного виходу з метро «Петрівка». Цю компанію пов’язують з Ігорем Вільдманом — депутатом Київради трьох скликань, екс-замміністром екології та «неофіційним власником Петрівки». Спочатку тут планувалося збудувати «трьохповерхову будівлю загальною площею  біля 1600м2 : на першому поверсі — торговельні площі, на другому — заклад громадського харчування, на третьому — офісні приміщення».

Торговельно-офісний центр зобразили впритул до вестибюлю. Джерело: Оболонська РДА.

Значно пізніше, вже у 2019 році, Департамент містобудування та архітектури КМДА видав нові містобудівні умови та обмеження на проєктування цієї будівлі. Але тепер, як писав «Хмарочос», її висота може сягати вже дев’яти поверхів.

Що ж стосується ділянки Petrovka MALL, то ще донедавна, за інформацією НВ Бізнес, її власником був Михайло Табачник, брат колишнього віце-прем’єра Дмитра Табачника. Як писали журналісти, у придбанні цієї землі міг бути зацікавлений девелопер Вагіф Алієв — але більше для того, щоб не створювати конкуренцію своєму ТРЦ Blockbuster Mall, зведеному неподалік.

Читайте також«Будуємо шедеври на пустирях». Забудовник Ocean Mall про нові ТРЦ в кожному районі Києва та майбутнє «тарілки»

Вже у 2020 році цю ділянку викупила шведська компанія «Стадсис АБ», тісно пов’язана з іншими компаніями з орбіти Алієва. Наразі девелопер офіційно не озвучував своїх планів, але ще два роки тому, презентуючи проєкт ТРЦ Ocean Mall, він зазначав, що подібні торговельні центри мають з’явитися в усіх районах, де «є великий людський трафік і зручний доступ до метрополітену».

Слід нагадати, що «Почайна» вже багато років є однією з найзавантаженіших станцій на синій гілці метро. Так, у 2018 році тут було зафіксовано 15 млн поїздок, а сама станція давно вважається головним пересадковим вузлом для мешканців Троєщини.

Фото обкладинки: ana.lilith

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button