Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На перехресті між 7 та 15 районами Відня, поблизу вокзалу Westbahnhof, просто неба з’явився тимчасовий парк Gürtelfrische West з басейном та зеленою зоною, повідомляє місцеве видання Kurier. Для цього на кілька тижнів перекрили ділянку вулиці на сім смуг. Вхід до парку безкоштовний.

Мапа розташування громадського простору з сайту wien.orf.at

Замість численних транспортних засобів, що зазвичай чекають зеленого світлофора та можливості повернути на кільцеву дорогу Гюртель, тут тепер стоїть припаркований дослідницький автобус «Ініціатива мистецтва в громадському просторі» (KÖR), де можна відвідати або організувати культурні майстеркласи та навіть заночувати.

«Завдяки цьому проєкту ми розмірковуємо про те, де і якими мають бути громадські простори», — сказала Мартина Таїг, директорка «Ініціативи мистецтва в громадському просторі».

Фото з сайту wien.orf.at

У парку є громадський басейн і зелені зони з пальмами, також тут можна провести культурні заходи. Приблизну вартість проєкту оцінюють у 150 тис. євро.

«Нам потрібен якісний публічний простір, де ми могли б зібратися разом та добре провести час», — сказала Ізабел Ул, заступниця голови району Нойбау.

Світлина з сайту видання Kurier

Фото: APA

«Це не акція проти водіїв, це акція для людей», — додає голова округу Герхард Затлокал. Він підкреслив, що хотів би повторити цей проєкт у наступному році.

Фото Hans Punz / APA

Однак цей громадський простір критикує правоцентристська Австрійська народна партія ÖVР. Наразі вона відстежує подальші витрати міської влади, надсилаючи запити. Зазначається, що найбільше депутатів хвилює коригування бюджету на комутацію світлофора на перехресті, яку не врахували у вартості проєкту. За їхніми оцінками, він може обійтися місту в додаткові 110 тисяч євро.

Басейн працюватиме щодня з 10:00 та 20:00, орієнтовно до 29 серпня. За безпекою відвідувачів наглядатимуть рятувальники, які також перевірятимуть дотримання карантинних обмежень.

Цікаво, що ідея такої «зеленої оази» у місті не нова. Ще понад 100 років тому локації біля кільцевої дороги Гюртель планувались як зона відпочинку для жителів щільно забудованих районів міста.

Відкритий дитячий басейн Віденського музею, світлина 1930 року. Він знаходиться в декількох метрах від сучасного басейну Gürtelfrische Фото: Біргіт та Пітер Кайнц з архівів Віденського музею

На перехресті цих районів у 1930-х роках також працював дитячий відкритий басейн. «Після Першої світової війни подібні басейни часто будували у парках», — пише видання одного з віденських музеїв.

Обкладинка з сайту ze.tt

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button