Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Berkeley News

Багато з нас любить починати свій день із чашки кави і закінчувати його ковтком вина. Метью Вокер, англійський вчений і професор нейронауки і психології Каліфорнійського університету (Берклі), відомий публічний інтелектуал, у TED series розповів, як впливає кофеїн та алкоголю на людський сон.

Кофеїн: довго залишається в організмі і змінює якість сну

Не секрет, що кофеїн стимулює нашу психіку і допомагає людині прокинутися. Проте вчений зазнає деякі аспекти цієї речовини, про які люди можуть не здогадуватися. Перша стосується тривалості впливу кофеїну на людину.

Фото: Unsplash

Через п’ять-шість годин після того, як людина випила каву, 50% кофеїну все ще циркулює в організмі. 25% відсотків цієї дози залишається упродовж 10-12 годин після прийому кави.

Якщо, скажімо, чашку кави випили о другій годині дня, то опівночі щонайменше чверть цієї дози ще перебуває в організмі. Це може робити процес засинання складнішим, а також вплинути на здоровий сон упродовж усієї ночі.

По-друге, кофеїн змінює саму якість сну. Деякі люди стверджують, що чашка еспресо в обідню пору не заважає добре спати вночі. Навіть якщо це справді так, кофеїн може знизити якість фази «повільного сну» (NREM-сну). Саме ця фаза є глибоким сном, впродовж якого людина відновлює свої сили. І вранці з невідомих причини можна почуватися невиспаним. Сам момент прокидання в фазах повільного сну зазвичай не залишається в пам’яті. Щоб збадьоритися, ранок починають не з однієї, а з двох чашок кави.

Алкоголь не стимулює, а фрагметує сон

Насправді алкоголь, за словами вченого, можна назвати чим завгодно, але не стимулятором сну. Він дійсно має седативний (заспокійливий) ефект на організм людини. Але таке заспокоювання навряд чи дорівнює сну.

Алкоголь зупиняє збудження мозкових клітин, зокрема, в корі головного мозку. Втім, під час природнього сну в мозку відбуваються зовсім інші процеси. У фазі «повільного сну» сотні тисяч клітин раптово активізуються і так само раптово заспокоюються, створюючи потужну хвилю «повільного сну». Тобто седативний ефект, викликаний алкоголем, і глибокий сон – зовсім різні речі.

Фото: Unsplas

Крім того, алкоголь фрагментує сон. Упродовж ночі він активує нервову систему, і від цього людина прокидається частіше. Також алкоголь може збільшити кількість тривожних хімічних елементів, які поступають у мозок, що знову-таки фрагментує сон.

І нарешті алкоголь може заблокувати фазу «швидкого сну» (REM-сну) або, як її ще називають, фазу сновидінь. А саме ця фаза відповідає за наше ментальне та емоційне здоров’я, а також здатність до творчості.

Варто зазначити, що Метью Волтер не закликає відмовитися від кави чи алкоголю. Вчений наголошує, що, перш за все, бачить свою задачу в інформуванні про механізми впливу цих речовин.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button