Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Недобудоване централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива

Україна змушена платити Росії 150-200 мільйонів доларів на рік за тимчасове зберігання відпрацьованого ядерного палива з українських атомних станцій. Про це йдеться у розслідуванні проєкту «Схеми».

В Україні немає власного централізованого сховища, яке б вміщало відпрацьоване паливо з трьох українських АЕС. Його почали будувати у Чорнобильській зоні відчуження у 2017 році. Зараз будівельні роботи не ведуться.

У 2017 році фірма «Укрбудмонтаж» виграла мільярдний тендер на будівництво сховища. Власницею компанії була Наталія Микитась, дружина Максима Микитася, експрезидента «Укрбуду», який зараз перебуває під вартою, а дві його компанії є фігурантами справи про змови на тендерах.

Пізніше «Укрбудмонтаж» заявив про брак грошей. Тож оператор атомних станцій «Енергоатом» оголосив новий тендер більш як на 650 мільйонів гривень, який зрештою так і не відбувся – через виявлену Антимонопольним комітетом змову між фірмами «Укрбудмонтаж» та «Укренергомонтаж». Компанії оштрафували та заборонили їм брати участь в аукціонах протягом трьох років.

Окремо нове керівництво «Енергоатома» перевірило виконання договорів із фірмою «Укрбудмонтаж» та виявило багато порушень і зловживань. Так, за окремими договорами оплата становила понад 100% від контракту, при цьому роботи не були виконані в повному обсязі.

В «Енергоатомі» заявили, що під час аудиту виявили «ознаки кримінальних і адміністративних правопорушень», і передали їх до Національного антикорупційного бюро.

Загалом «Енергоатом» вже витратив майже півтора мільярда гривень на довгобуд, який досі не готовий. Водночас за відсутності централізованого сховища Україна вже заплатила Росії близько двох мільярдів доларів за зберігання відпрацьованого ядерного палива.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button