Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23422 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кадр із відео France24

Собор Паризької Богоматері, який постраждав під час масштабної пожежі у квітні 2019 року, відновлюють за допомогою середньовічних технологій, повідомляє The Independent.

Хоча різні архітектори та дизайнери пропонували безліч альтернативних футуристичних варіантів відновлення згорілої частини даху зі шпилем, торік Сенат Франції вирішив, що пам’ятка має бути відновлена у первісному вигляді, який мала до пожежі.

Проєкт передбачає також використання матеріалів, ідентичних оригінальним. Наприклад, коли реставрували Нантський собор після пожежі 1972 року, майстри встановили крокви з вогнетривкого бетону замість дерев’яних. Під час відновлення Нотр-Даму вирішили робити дерев’яні репліки елементів даху.

19 вересня команда робітників підняла виготовлену з місцевого французського дуба крокву вагою три тонни без використання будівельної техніки – за допомогою підйомної системи ХІІІ століття. Демонстрацію, побачити яку зібралися сотні глядачів, провели в межах Днів європейської спадщини.

Теслі збудували риштування і середньовічний підйомник власноруч, сокирами і пилками, просто на площі перед Нотр-Дамом.

Конструкція даху складатиметься з 25 крокв. Етап її зведення триватиме принаймні до 2022 року. Експерти кажуть, що основна проблема – каміння, на якому триматиметься дерев’яна система даху. Частину каміння собору було пошкоджено під час пожежі, і знайти ідентичне є нелегкою справою.

Президент Франції Емманюель Макрон хоче, аби відновлений Нотр-Дам відкрили у 2024 році, до Олімпійських Ігор у Парижі. Та експерти називають такі терміни нереалістичними.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button