Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: rau.ua

Антимонопольний комітет України (АМКУ) визнав змову трьох компаній під час проведення аукціону з продажу кредитної вимоги, забезпеченням якої є ТРЦ Respublika, порушенням економічної конкуренції, повідомляє пресслужба відомства.

У 2019 році банк «Надра» продав права на платформі ProZorro через «голландський аукціон». «Голландським аукціоном» називають аукціон, в ході якого оголошується найвища ціна на товар, що продається, а потім ставки знижуються до тієї, на яку погодиться перший покупець.
Кредитні вимоги були продані за 30 % від початкової вартості на останньому кроці аукціону – ціна знизилась з 2,56 мільярдів гривень до 777 мільйонів гривень.

АМКУ встановив, що поведінка учасників торгів – компаній «Солтекс Капітал», «Фінгруп Фактор» і «Толкфін» – була результатом змови. Доказами цього є:

  • засновники та керівники компаній – родичі;
  • компанії мали й інших спільних працівників;
  • компанії надавали один одному фінансову допомогу;
  • учасники аукціону тісно комунікували під час його підготовки;
  • використання компаніями одних і тих самих засобів зв’язку;
  • поведінка компаній під час самих торгів була погодженою.

Згідно із законом, на всіх трьох порушників накладено штрафи у розмірі близько 10% від доходу кожного з них.

На початку 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав права вимоги за кредитами із заставою ТРЦ за 777,1 мільйонів гривень. Актив безуспішно продавався з 2017 року. Спочатку основним власником Respublika був олігарх Дмитро Фірташ. Фінансувалося масштабне будівництво, в тому числі, і банк «Надра», який збанкрутував в 2015 році. «Солтекс Капітал» заплатила за ТРЦ в три рази менше її номінальної вартості. Комплекс площею близько 300 000 квадратних метрів, розрахований на 450 магазинів, тоді був добудований на 80%. Фактично роботи були зупинені в 2015 році.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button