Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23261 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Ігор Луценко

Сьогодні, 22 жовтня, почалися підготовчі роботи з демонтажу верхніх поверхів недобудованого житлового комплексу Fresco Sofia на вулиці Гончара, 17-23, що розташований в охоронній зоні Національного заповідника «Софія Київська». Про це повідомила Марина Соловйова, керівниця громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива».

Конфлікт навколо цього будівництва триває понад десять років. У 2007 році інвестори-забудовники отримали ділянку в оренду і почали будівництво ЖК Fresco Sofia. У грудні 2008 року суд прийняв рішення, згідно з яким всі будівельні роботи повинні бути зупинені.

Фото: Олексій Гриценко

ЮНЕСКО погрожувало позбавити Софію Київську статусу охоронної зони через зведення багатоповерхівки. У 2011 році застрелили суддю, який заборонив будівництво, хоча слідство не виявило зв’язку вбивства зі справою щодо забудови. У 2013 році Верховний суд України остаточно визнав будівництво незаконним.

Наприкінці жовтня 2019 році Київрада проголосувала за неподовження договору оренди ділянки площею 0,45 гектара під забудовою. Тоді навколо недобудованого житлового комплексу почали демонтувати паркан.

У серпні 2020 року забудовник ділянки підписав меморандум про зниження поверховості майбутнього ЖК Fresco Sofia. У меморандумі забудовник взяв на себе зобов’язання прибрати зайві поверхи і знизити висотність будинку до 27 метрів.

Наразі висота недобудованого житлового комплексу перевищує 35 метрів – з дев’ятьма поверхами у центральних секціях.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button