Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Hadi Yazdi Aznaveh, unsplash.com

Уряд Туреччини створив 9300 команд, які відстежують контакти людей у період спалаху коронавірусу. Це допомогло країні не увійти до топ-100 за випадками інфікування на мільйон населення та залишати щоденні випадки на низькому та стабільному рівні. Про це пише National Geographic.

Частина успіху Туреччини пов’язана з тривалою історією відстеження контактів людей. Цей метод використовують працівники охорони здоров’я для стримування спалахів. Система відстеження контактів у цій країні має майже столітню історію, відколи її розробили для боротьби з кором і туберкульозом. Медичні детективи не лише відстежують контактних осіб пацієнтів із позитивними тестами на коронавірус, вони приносять ліки людям, щоденно перевіряють стан хворих та дотримання правил карантину.

Вправність Туреччини в контролі за пандемією криється в ініціативах США та закладах, які тренували посадовців. Саме американські експерти допомогли створити першу Школу охорони здоров’я в Туреччині в 1941 році. Між 1923 та 1937 роками відстеження контактів у медичній сфері в Туреччині ввели на законодавчому рівні.

Епідеміологи Школи охорони здоров’я навчались у Британії та Сполучених Штатах. Обладнання, тренінги та викладачі також значною мірою походили зі США. Після того як ця школа закрилась у 1983 році, міністерство охорони здоров’я взяло обов’язки з відстеження контактів при хворобах на себе. Пізніше було створено департамент, відповідальний за боротьбу з епідеміями, який відкрив дворічні навчальні курси для епідеміологів.

Під час спалаху коронавірусу уряд країни вдався до додаткових заходів. Спершу було створено науковий комітет із клінічних лікарів та спеціалістів з інфекційних хвороб (як дорадчий орган при МОЗ). Цей комітет публікував національні рекомендації для лікарень, для пасажирів літаків, для моргів.

Обмежене відстеження контактних осіб почалося вже в січні. До березня уряд перерозподілив на це завдання лікарів, дантистів та інших медиків, провівши тренінги з відстеження контактів, щоб упоратися зі збільшенням потреб.

Комп’ютерна мережа підтримує відстеження контактів, зв’язуючи лікарні та лабораторії зі спеціальними підрозділами у місцевих управліннях охорони здоров’я. Вона також підтягує інформацію з турецьких програм соціального забезпечення та нового реєстру, який відстежує подорожі людей. Усі громадяни Туреччини, які подорожують, заповнюють свої дані через застосунок або залишають текстове повідомлення на урядовий телефонний номер.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button