Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

1 січня 2021 року у Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки ім. В.Г. Заболотного закінчується договір оренди приміщення. Як наслідок, бібліотеці перестануть надавати комунальні послуги, що може спричинити псування цінних старовинних книг.

Фонд Держмайна відмовлявся продовжувати договір оренди з бібліотекою ще наприкінці 2019. Зрештою, ситуацію владнали, а договір підписали. Втім, лише на один рік.

Керівництво бібліотеки зверталося до Міністерства розвитку громад та територій, якому підпорядковується бібліотека. Міністерство обіцяло вирішити проблему з орендою приміщення, але станом на сьогодні результату немає.

У будинок видавництва «Преса України» за адресою Проспект Перемоги, 50, бібліотека переїхала у 2013 році з Гостиного двору. Спеціально для потреб бібліотеки реконструювали будівлю колишньої їдальні, збудованої у 1980-х роках.

«У будинку створили сучасні читальні зали, книгосховища, робочі технологічні приміщення. Тут передбачено всі системи: вентиляція і кондиціювання, клімат-контроль у книгосховищах, підйомники для доставляння літератури до відділу обслуговування користувачів, пожежна безпека, охоронні системи, відеонагляд тощо», – зазначає директорка бібліотеки Галина Войцехівська.

У сховищах бібліотеки зберігаються перші книги з архітектури, проєктна документація та карти Києва, стародруки, книжки XVI століття, в яких є описи втрачених об’єктів тощо.

«Ми бібліотека-депозитарій, одна з десяти таких бібліотек України. Наша тематика – це будівництво і архітектура. Ми зберігаємо літературу з XVI століття , яку інші бібліотеки можуть списати. У нас більше 170 тисяч таких книг», – розповідає Войцехівська.

Видання з фонду бібліотеки

Раніше народна депутатка Ганна Бондар припускала, що виселення бібліотеки Заболотного може бути пов’язане з намірами реалізації ДПТ під будівництво житлової багатоповерхівки. Депутатка навіть зверталася  до міського голови Віталія Кличка з вимогою надати пояснення про забудову.

До закінчення договору оренди залишилося трохи більше місяця. В яких умов після цього існуватиме найповніша архітектурно-будівельна бібліотека України з древніми виданнями, невідомо.

Усі фото – з Фейсбук-сторінки бібліотеки

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button