Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Активісти вмовили курівництво університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» не малювати мурал на стіні 18 корпусу закладу. Про це повідомила мистецтвознавиця Євгенія Моляр у себе на сторінці в Facebook.

Вона повідомила, що вчора відбулася зустріч в КПІ щодо збереження монументального панно Федора Тетянича. За словами мистецтвознавиці, ні в кого не виникло сумнівів щодо цінності та важливості збереження цього твору. На зустрічі обговорювали, як зберегти панно і зробити ефективне утеплення, та дійшли згоди про першочергову реставрацію.

«Ми обговорювали питання збереження монументального панно Федора Тетянича, що над входом у 18 корпус. Там зараз планується  утеплення, оскільки в аудиторіях дуже холодно взимку. На зустрічі був присутній син художника Богдан, який наголошував на тому, що ця робота – унікальна та безцінна, оскільки сьогодні тільки починається осмислення геніальності цього митця», – розповіла «Хмарочосу» Євгенія Моляр.

На зустрічі художник-монументаліст Юрій Левченко пояснив, чому неможливо технічно демонтувати мозаїку та прикріпити поверх утеплення. Керівництво факультету в розмові час від часу згадувало, що після утеплення на задньому фасаді буде створено мурал.

«Я в свою чергу закликала усіх відмовитися від ідеї створення муралу, аргументуючи, що університетський корпус має оригінальне архітектурно-художнє вирішення. загалом кампус КПІ це – масштабний модерністський ансамбль, який варто зберегти у автентичному вигляді», – зазначила мистецтвознавиця.

Також представники інституту наголошували на тому, що мурал малюватиме французький художник і всі витрати покриває французький культ центр.

Раніше серед робітників інституту ширилася інформація, що керівництво КПІ планує утеплити 18-тий корпус, а на місці панно створити мурал. Проте згодом керівництво закладу повідомило, що мозаїчне панно демонтувати не будуть, а, навпаки, збираються реставрувати.

Наразі адміністрація розташованого у 18-му корпусі факультету інформатики та обчислювальної техніки спільно з дружиною художника Анною Тетянич шукають спеціалістів, які взялися б за відновлення панно.

Фото: sovietmosaicsinukraine.org

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button