Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23274 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: renovationmap.org

Окружний адмінсуд Києва скасував наказ Департаменту охорони культурної спадщини КМДА про занесення будинку Осипа Родіна на вулиці Олеся Гончара, 69 до переліку об’єктів культурної спадщини столиці, повідомляють Наші гроші.

Статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини триповерхова садиба Осипа Родіна, збудована 1882 року за проєктом архітектора Володимира Ніколаєва, отримала у вересні 2020 року. До 2014 тут був найменший театр Києва — «Вільна сцена». В описі вказано, що будинок зберіг свою автентичність у загальному об’ємі та в оздобленні фасадів, також є цінним та невід’ємним елементом забудови кварталу.

Однак суд задовольнив позов власника будівлі, компанії «Арікс», дійшовши висновку, що садиба не має автентичності та архітектурної, естетичної чи іншої цінності.

Суд посилається на експертний висновок Українського товариства охорони пам’яток, в якому рекомендовано вилучити цей об’єкт з переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, оскільки будинок можна віднести до рядової історичної забудови. Зокрема, зазначається, що з часом будинок став відрізнятися від превісного проєкту й зараз має аварійні пошкодженні й фізичний знос приблизно 70%.

Також у суді звернули увагу на те, що КМДА діяла непослідовно і ще 2014 року видала містобудівні умови та обмеження на будівництво на цій ділянці багатофункціонального комплексу заввишки 22 поверхи. Наші гроші зауважують, що в цій зоні поверховість обмежена дев’ятьма поверхами (27 метрів).

За адресою Гончара, 69 Perfect Group, Saga Development та Kyivproekt Development будують ЖК Franklin Concept House, який складається з двох споруд у п’ять і 19 поверхів.

PR-директорка SAGA Development Наталія Рева повідомила «Хмарочосу», що незабаром буде оприлюднено офіційний коментар компанії.

«Якщо коротко, ми не будемо зносити цей будинок і продовжуємо опрацьовувати сценарій його збереження», – додала вона.

Краєзнавець Антон Короб вважає, що будинок Осипа Родіна — «чудовий приклад рядової забудови кінця XIX століття, якої дуже мало залишилося в цьому кварталі».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button