Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Eugene Chystiakov, Unsplash

Український Forbes склав список 25 рантьє, які отримали за минулий рік найбільший пасивний дохід від здачі власної нерухомості в оренду. Автори рейтингу враховували лише комерційну нерухомість – торговельні приміщення, склади, офіси, готелі тощо.

Як виявилося, у 17 фігурантів більш як половина рентного доходу генерується в Києві. Власники київської нерухомості також концентруються на вищих сходинках рейтингу. Не дивно, адже в порівнянні зі столицею, орендні ставки в обласних центрах часом удесятеро нижчі.

На першому місці опинився Віктор Поліщук, статки якого оцінюють у 130 мільйонів доларів, із яких 70 мільйонів – від здачі нерухомості в оренду, переважно складської. Основні об’єкти, які належать Поліщуку, – торговельний і бізнесовий центр Gulliver та мережа складів RLC. Він також володіє мережею продажу побутової техніки «Ельдорадо».

На другому місці Вагіф Алієв, який володіє низкою найбільших київських ТРЦ: Lavina, Мандарин плаза, Blockbaster Mall. Він є найбільшим в Україні власником торговельної нерухомості загальною площею 345 тисяч кв. м. Торік Алієв продав 33‑поверховий БЦ «Парус» Вадиму Столару. Нерухомість принесла йому в 2020 році 61 мільйон доларів. Гроші підуть на добудову трьох торговельних центрів: Ocean Mall, Lesnaya Mall та Hippodrome Mall.

Третє місце посів Томаш Фіала, який разом із партнерами заробив на ренті 54 мільйони доларів. Він володіє торговельними центрами Піраміда та Victoria Gardens, бізнес-центрами Horizon, Eurasia і Prime.

Також у ретингу такі власники нерухомості в Києві, як Олександр Ярославський (ТРЦ Караван), Рінат Ахметов (ЦУМ, БЦ Leonardo, готель Опера), Гарік Корогодський (ТРЦ Dream Town – хоча під час локдауну орендодавець відмовився стягувати з резидентів орендну плату й недоотримав п’ять мільйонів доларів, Корогодський за рік заробив на ренті 32 мільйони доларів), Олександр Спектор (БЦ Сенатор, ТРЦ Blockbuster Mall), Володимир Школьник (БЦ Forum), Рауно Тедер (ТРЦ РайON і Проспект), син колишнього мера Степан Черновецький (бізнес-центри IQ та 101 Tower), Юрій Родін (мережа ТРЦ Аркадія), Василь Хмельницький (ТРЦ Ocean Plaza, парк Unit City), Леонід Юрушев (готелі InterContinental, Fairmont Grand Hotel, Riviera House і Alfavito), Іван Фурсін (ТРЦ Skymall), Олег Вишняков (ТРЦ Космополіт та Ультрамарин), Віктор Іванчик (БЦ Астарта), Раймондас Туменас (ТРЦ Retroville) та Ігор Баленко (ТЦ Променада).

Видання зауважує, що у 2020 році орендні ставки в торгових центрах знизилися, а будівництво нової комерційної нерухомості у першій половині 2020 року впало вдвічі. Найгірше довелося готельєрам, а найкращим минулий рік став для власників складської нерухомості.

«Досить лише порівняти орендну ставку за квадратний метр нерухомості й 90 гривень податку на нерухомість, який доведеться сплатити за увесь 2021 рік, щоб зрозуміти звідки такі статки. Без реформи оподаткування ми всі будемо платити за інфраструктуру, яка будується довкола цих об’єктів, і тим самим підвищувати їх вартість – такий собі трансфер від бідних до багатих», – коментує Павло Федорів, експерт із житлової політики та аналітик CEDOS.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button