Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: скріншот

У Черкасах мешканці самостійно модернізували десятиповерховий панельний будинок. Вони встановили індивідуальний тепловий пункт, замінили вікна та двері у під’їздах, капітально відремонтували дах та утеплили стіни, пише ВВС Україна.

За 25 років від здачі будинок жодного разу не ремонтували. У 2015 році його мешканці вирішили створити ОСББ – одними з найперших у Черкасах.

За словами керівниці ОСББ Олени Міняйло, спочатку вона вирішила встановити лічильник на тепло в свою квартиру, але коли їй відмовили, зібрала підписи по будинку. Тоді мешканці і вирішили створити ОСББ.

«Спочатку люди не розуміли, що це їхнє майно та власність і ніхто крім нас не буде її ремонтувати та утримувати як квартиру. Це наше майно і ми маємо утримувати його самостійно», – розповідає керівниця ОСББ.

У 2016 році будинок почали активно утеплювати, зокрема, встановили лічильники, зробили термомодернізацію, замінили мережу гарячого водопостачання, систему опалення та встановили у під’їздах енергоощадні вікна. Також там встановили камери спостереження і зробили капітальний ремонт даху. За словами мешканців, порівняно з сусідніми будинками, вони витрачають на опалення вдвічі менше.

За п’ять років у будинок вклали три мільйони гривень, третина – гроші мешканців, а решта з міського та державного бюджетів.

У майбутньому мешканці будинку планують облаштувати сортувальний майданчик. За словами Олени Міняйло, за гроші від сортування сміття біля під’їздів встановили дерев’яні лавочки та облаштовують прибудинкову територію.

У будинку, зданому в 1993 році, 160 квартир і майже 300 мешканців.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button