Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 237 днів. За цей час ми опублікували 23181 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: chesno.org

17 березня земельна комісія Київради проголосувала за проєкт рішення про затвердження ДПТ, який передбачає будівництво на Мінському масиві нового багатоповерхового мікрорайону. Кореспондент Чесно повідомляє, як проходило засідання.

Забудова передбачає будівництво 19 багатоповерхових будинків на 6307 квартир у районі вулиці Юрія Кондратюка, на місці колишніх теплиць агрокомбінату «Пуща-Водиця». Кількість жителів зросте на більш як 11 тисяч. Гектар лісу пропонується перетворити на буферний парк (тобто формально буде створено новий парк, у той час як площа зелених зон не зміниться).

На засіданні земельної комісії заступниця директора Департаменту містобудування й архітектури Тетяна Зайченко заявила, що проєкт пройшов громадські слухання. Йдеться про дві зустрічі з мешканцями в січні минулого року, коли громада висловилася проти забудови.

Від розробника проєкт депутатам презентувала Олена Збаратська. 90% забудови планують звершити у межах першої черги, протягом трьох-семи років. У цей час забудовник планує збудувати розв’язку.

Під час обговорення критично налаштованими були депутати Сергій Кримчак (Єдність) і Григорій Маленко (Голос), які зрештою проголосували проти ДПТ. Зокрема, Кримчак розпитував представницю забудовника, як буде вирішено проблему паркування, а Маленко уточнив, чи відповідає проєкт ДПТ чинному генплану. Збаратська визнає, що ні.

На захист забудовника стає директор Інституту генплану Сергій Броневицький, який на місцевих виборах балотувався за списками УДАРу. «Відповідно до прийнятого законодавства, яке набуває чинності вже 24 липня 2021 року, всі ДПТ, затверджені Київрадою, стають невід’ємною частиною генерального плану», – запевняє він.

Водночас розробник чинного Генплану Сергій Дюжев заперечує: «ДПТ стають частиною генерального плану, тільки якщо вони розроблені на основі чинного Генерального плану, і ніяк інакше!». За його словами, новий генплан узаконить всі двадцятирічні порушення, проти яких виступає громада.

Також з’ясовується, що новий проєкт генплану передбачає перекладання газогону високого тиску, щоб вивести його з меж забудови. Це викликає нову хвилю обурення громади, яка не хоче, аби заради цього вирубували ліс.

Місцевий мешканець Євген виступає від імені громади масиву, стверджуючи, що ДПТ базується на хибних показниках.

«Було зауважено про кількість паркомісць. Це не новостворені, ви створюєте їх за рахунок існуючих. І приріст буде 2500, що вже непропорційно. У школі №9 дві зміни і по 40 учнів у класі, не враховуючи тих, кому відмовили. А у вас там гранично все розраховано згідно з ДБН. Ці показники вже хибні. Медицина: лікарня №8 вже рік не надає послуг. Фактично ми не маємо жодної лікарні… По вулиці Кондратюка, де є ЖК “Міністерський”, не може проїхати вже сьогодні громадський транспорт через запарковані автомобілі», – розповідає мешканець.

Депутат Владислав Турець (Європейська солідарність) зауважує, що великий спротив викличе спроба збудувати багаторівневий паркінг на місці гаражного кооперативу. Збаратська зізнається, що розробники ДПТ не передбачають вирішення майнових питань власників гаражів. Володимир Кравець від ОПЗЖ (він потім утримається від голосування) уточнив, чи правильно він розуміє, що якщо забудовник не домовиться із власниками гаражів, то забудова неможлива.

Турець наполіг, щоб до погодження проєкту ДПТ комісія проголосувала за чотири його рекомендації: будівництво дитсадків і шкіл у першу чергу; заборона знесення існуючих гаражів без вирішення майнових питань із власниками; виділення з бюджету коштів на прибудову до школи №9; спорудження захисних екранів уздовж Кільцевої дороги.

Представники громади назвали ці правки окозамилюванням. Сам Турець утримався під час голосування. За проєкт проголосували 11 депутатів:

  1. Анатолій Шаповал, Батьківщина
  2. Олена Марченко, Батьківщина
  3. Юлія Симуніна, ОПЗЖ
  4. Георгій Ясинський, Європейська солідарність
  5. Олександр Міщенко, Європейська солідарність
  6. Михайло Терентьєв, УДАР
  7. Віктор Грушко, УДАР
  8. Максим Макаренко, УДАР
  9. Микола Конопелько, Слуга народу
  10. Євген Кузьменко, Слуга народу
  11. Георгій Зантарая, Слуга народу

Нагадаємо, у цей час під стінами Київради мітингували жителі Оболонського району, які виступають проти забудови.

Проєкт подали директор Департаменту містобудування Олександр Свистунов і перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, який 12 березня повернувся до виконання обов’язків після року відсторонення у зв’язку із підозрою вимагання ним неправомірної вигоди від забудовника.

Інвестором є компанія «Датоліт», пов’язана з Вадимом Столаром та Владиславою Молчановою – її Stolitsa Group побудувала на землях агрокомбінату ЖК «Варшавський квартал». Розробку ДПТ погоджував у 2015 році тодішній заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Андрій Вавриш.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button