Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Семен Широчин, Київське інвестиційне агентство

Київрада у квітні погодила знесення «застарілої будівлі комунальної власності» на вулиці Суздальській, 10 у Солом’янському районі. На ділянці планують побудувати школу на 640 місць. Проте, за словами дослідника архітектури Семена Широчина, під «застарілою будівлею», мається на увазі колишня будівля школи, розрахована на 800 учнів.

Широчин уточнив, що будівля не використовується за призначенням, але придатна до ремонту. Ба більше, є історичною: це перша чотириповерхова будівля Новокараваєвих дач, зведена в 1955 році за проєктом архітекторів Леоніда Асса і Олександра Гінцберга. До нашого часу збереглися оригінальні декоративні елементи та шрифти написів.

Відповідно до рішення Київради, знесення об’єкту комунальної власності можливе тільки після визначення переможця інвестиційного конкурсу, укладення з ним інвестиційного договору та відшкодування інвестором вартості цих будівель і споруд. Ще у 2016 році КМДА видала розпорядження щодо проведення конкурсу із залучення інвестора до будівництва школи.

Замовником реалізації проєкту є комунальне підприємство «Київське інвестиційне агентство». На сайті КП йдеться про будівництво приватної загальноосвітньої школи. В описі проєкту зазначено, що наявні нежитлові будівлі на зазначеній ділянці підлягають демонтажу.

Крім того, в рамках реалізації передбачається списання комунального майна і відшкодування його вартості до бюджету Києва. Зокрема, вартість компенсації за об’єкти комунальної власності (3 480 квадратних метрів) – 5,7 мільйона гривень. Відзначимо, що загальна площа території – 8 760 квадратних метрів. Обсяг інвестиції зазначений у розмірі 187,5 мільйона гривень.

У 2019 році цей проєкт отримав негативний відгук від Департаменту фінансів КМДА і не був погоджений комісією Київради з питань освіти, науки, молоді та спорту. Члени профільної комісії відзначали, що проєкт може бути в результаті не реалізований, але майбутній інвестор отримає в користування територію під будівництво. Крім того, заявлена сума вартості будівництва школи значно відрізняється від рекомендованої Мінрегіонбудом.

Тоді Департамент фінансів підтримав пропозицію відновити комунальну школу, а не змінювати її форму власності. Там зазначили, що будівництво не враховує тенденцій збільшення кількості учнів у прилеглих районах.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button