Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Галицький замок, Івано-Франківська область. Фото: Катерина Байдужа / Вікіпедія

Міністерство культури оголосило перелік пам’яток, які охопить проєкт Велика Реставрація – це 109 об’єктів, розташованих по всій Україні, які протягом наступних трьох років відремонтують, відреставрують або ж законсервують.

У першому відборі взяли участь 211 проєктів, з яких не розглянули ті, що належать до комунальної власності. Відбір нових заявок до участі у Великій Реставрації буде продовжуватись.

Підгорецький замок. Фото: Zysko serhii / Вікіпедія

Перелік сформовано за рейтингом. У ньому є 14 споруд Києво-Печерської Лаври та дев’ять – Софії Київської. Також до переліку потрапили такі київські пам’ятки:

  • костел Святого Миколая в Києві, збираються реставрувати інтер’єри та фасади;
  • корпуси Києво-Могилянської академії: Староакадемічний корпус (ми писали про багаторічну історію спроб його реставрації) та келії Братського монастиря, реставрація;
  • Національний художній музей на вулиці Грушевського в Києві, протиаварійні ремонтно-реставраційні роботи;
  • прибутковий будинок на вулиці В’ячеслава Липинського, 6 в Києві, реставрація;
  • театр опери та балету на вулиці Володимирській, ремонт і реставрація фасадів і покрівлі;
  • музична академія навпроти Майдану Незалежності в Києві, ремонт.

Крім того, за програмою Велика Реставрація планують відродити дендропарк «Олександрія» під Білою Церквою, а також відреставрувати Олеський замок, Підгорецький замок, Захаржевську башту (Башту на броді) у Кам’янці-Подільському, Луцький замок, Жовківський замок, Меджибізький замок, палац Закревських на Полтавщині, Львівську оперу, Хотинську Фортецю, Галицький замок, Вишнівецький палац на Тернопільщині тощо.

Олеський замок. Фото: Сергій Венцеславський / Вікіпедія

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button