Українські кухарі спробували приготувати страви нового шкільного меню — й лишилися розчаровані
В інструкціях приготування знайшли багато помилок і дивні рішення.
В інструкціях приготування знайшли багато помилок і дивні рішення.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 123 днів. За цей час ми опублікували 24984 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
Кухарі та гастроексперти розкритикували нове шкільне меню, презентоване 24 травня Міністерством охорони здоров’я. Його розробляли за участі відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який був одним з ініціаторів реформи шкільного харчування. Про це повідомляє PostEat.
Київський кухар-технолог Тарас Пастушенко, який має досвід роботи шефом та технологом громадського харчування в Європі та США, дослідив технологічні картки нового шкільного меню та назвав їх «беззмістовними і нікчемними». Він склав список численних зауважень до рецептур.
Зокрема він наголошує, що з технології приготування не зрозуміло, в якому порядку і яким розміром нарізати овочі, а також дивним є спосіб їх термічної обробки. Так, в овочевому супі картопля розварюється, в той час, як морква та селера лишаються напівсирими. Пропорції круп та води у стравах наведені некоректно – наприклад, різні сорти рису потребують різної кількості води. У гарнірах вказано замалі пропорції вершкового масла, з п’ятьма грамами на порцію страву не можна буде приготувати.
Так, шеф-кухар Олексій Кучмістов спробував приготувати овочевий суп, слідуючи опублікованим МОЗ технологічним карткам. Він заявив, що не зміг нікого змусити скуштувати результат.
У стравах часто зустрічається томатна паста, яка у складі має більше цукру, ніж це рекомендовано для дитячого харчування («Чумак» – 14 грамів цукру на 100 грамів продукту, «Маринадо» – 15,8 грама цукру тощо). Сирий буряк Пастушенко також не радить вживати дітям, а ще сумнівається, що школярі будуть у захваті від салату з сирого буряка зі сметаною. Так само він не думає, що дітям сподобається гарбуз і кабачок.
Клопотенко запевняв, що одним із головним досягнень є те, що в шкільному меню дозволили спеції. Однак Пастушенко звертає увагу на те, що прянощі використовуються у дивних пропорціях та несподіваних поєднаннях. Так, у мінестроне зазвичай не додають куркуми. Незрозуміло, про яку приправу «карі» йдеться, оскільки сумішей з такою назвою є безліч. Є підозра, що кмин, який пропонують додавати до рису, – це помилка, а насправді мався на увазі кумин (зіра). Не розуміє він також, чому в гарячих стравах додають йодовану сіль, адже під час термічної обробки йод повністю втрачає свої властивості.
«Кількість помилок у технологічних картках величезна і нескінченна. І це я ще не намагався розібрати якість самих рецептур, співставляючи їх з оригінальними закордонними чи українськими відомими рецептурами. Якість роботи чи матеріалу дуже низька і викликає великий сумнів у компетентності тих осіб, хто її розробляв», – підсумовує Пастушенко.
Аврора Огородник, співзасновниця проєкту Пальмова гілка ресторанного бізнесу, звертає увагу на надто вільне трактування Клопотенком традиційних страв. Зокрема, її здивував опис шпундри.
«Євгене, підморгни, якщо тебе тримають у заручниках. Бо вчора дітям під виглядом шпундри ти давав курку з запеченими буряком. У збірці рецептів це страва з яловичиною, а на сайті – свинина з буряковим квасом», – пише вона.
«Десь плаче маленький галичанин, коли бачить банош як кукурудзяну кашу на молоці і воді», – додає Кучмістов. Традиційно банош варять на сметані.
Ми вже звертали увагу, що в рецептурному збірнику Клопотенка звичні страви інтерпретуються вільно: так, салат табуле шеф-кухар пропонує готувати з ячмінною кашею, солоними огірками, селерою, морквою та зеленим горохом, у той час, як середземноморський варіант зазвичай включає булгур або кускус, помідори, зелень та зіру.
Водночас експерти визнають, що реформа шкільного харчування має й позитивні наслідки, такі як збільшення кількості фруктів у меню, безглютенові варіанти страв, а також відмова від ковбаси та сосисок.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті