Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23272 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сьогодні, 24 червня, на розгляд депутатів Київради винесуть проєкти рішень про передачу в оренду ділянок двох важливих для історії архітектури будівель. Перша ділянка знаходиться під модерністським ринком-«шайбою» на Кудряшова, 1, друга – під будинком 19 століття на Грушевського, 4б.

Кудряшова, 1

На земельній ділянці розташований нежитловий будинок – експериментальний модерністський критий ринок. Будівля використовується і обслуговується фірмою «Залізничний ринок». Цільове призначення ділянки – експлуатація та обслуговування існуючих будівель та споруд. Проєктом рішення передбачається зміна цільового призначення на будівництво та обслуговування.

Читайте також: Монстри модернізму: круглі ринки Алли Аніщенко

Нове проєктування, що потрапляє в зону центрального історичного ареалу та ландшафту київських гір, не узгоджене з Міністерством культури та Департаментом охорони культурної спадщини КМДА.

У березні земельна комісія Київради підтримала проєкт рішення, який передає в оренду земельну ділянку під ринком. Десятого червня питання виносилось на розгляд Київради, але не набрало достатню кількість голосів.
Ринок був зведений у 1973 році за проєктом Алли Аніщенко, однієї з небагатьох архітекторок епохи київського модернізму, про чий творчий спадок ми писали у нашій серії «Монстри модернізму».

До депутатів Київради також звернулась з офіційним листом донька Алли Аніщенко, Шпара Валентина Ігорівна. Вона пише, що даний проєкт рішення несе пряму загрозу збереженню частини міської культурної спадщини та вимагає зняти його з порядку денного та відправити на доопрацювання.

Фото: Wikimapia

Грушевського, 4б

Садиба ХІХ століття зараз перебуває у комунальній власності. Вона обліковується за державним комунальним підприємством по утриманню будівель, споруд та прибудинкової території Печерського району. «Українська правда» писала, що з 1989 року будинок визнали непридатним для проживання, а його мешканців виселили. В 2006 році мешканці приватизували квартири і продали їх компанії «Грааль», але не всі приміщення належать компанії. У 2000 роках фірма «Грааль» представила проєкт будівництва. Згідно з ним, на місці старої забудови мав з’явитися готельно-офісний комплекс висотою 160 метрів. Інвестор з 2009 року довів будівлю до аварійного стану. У 2011 році будинок внесли до реєстру історичних будівель, але лише на місяць. Приватна компанія через суд домоглася скасування цього рішення.

У травні цього року земельна комісія Київради дозволила знести особняк. Проєкт передбачає знищення історичної пам’ятки. Департамент архітектури та містобудування не надавав містобудівних умов та обмежень для будівництва на Грушевського, 4б.

Фото: Wikimapia

Колишній флігель у садибі швейцарських підданих Бондарурер, зведено у 1878 або у 1883 році. Проєкт будівлі належить київському архітектору Володимиру Ніколаєву. Заднім фасадом будинок стоїть упритул до Бегічевої гори, на якій розташований колишній Інститут шляхетних дівчат. У формуванні сучаного вигляду будинку брали участь архітектори – В. Ніколаєв, О. Шварценберг, С. Рикачов.

Національна спілка архітекторів України (НСАУ) також виступила із заявою щодо збереження обох будівель: «НСАУ звертається до депутатів КМР з проханням звернути увагу на збереження цієї цінної забудови, зокрема рекомендуємо зняти з порядку денного та відправити на доопрацювання проєкт рішення Київської міської ради № 08/231-1434/ПР (розділ 3.9.2, пункт 5) та № 08/231-1265/ПР (розділ 3.9.2, пункт 6)».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button