Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Ресторан McDonald’s у французькому місті Марсель перетворили на продовольчий банк. Apres M, так тепер називається будівля, відкрили в районі Сен-Бартелемі, який страждає від торгівлі наркотиками, насильства та безробіття. Про це розповідає The Washington Post.

У 2018 році власник ресторану заявив про наміри продати приміщення. Співробітники ресторану з підозрою поставились до планів мережі продати заклад під азіатський ресторан – вони підозрювали, що це просто спосіб закритися чи не виплачувати допомогу по скороченню штатів. У цьому ж році співробітники домоглися судового ордера, що забороняє продаж будівлі. У грудні 2019 року заклад був на межі закриття. Тоді його співробітники взяли ключі й самостійно зайняли будівлю. Через декілька місяців, коли почалась епідемія коронавірусу, колишній ресторан став центром розподілу допомоги нужденним. Незаконно окупований заклад став символом соціальних та економічних розбіжностей, які посилила пандемія.

Криза значно вплинула на малозабезпечені райони міста, зокрема 14-тий, де рівень бідності перевищив 40% ще до коронавірусу. Черги людей в очікуванні їжі можуть бути попередженням, як довго триватиме шлях до економічної рівноваги в Марселі та інших містах. Водночас чимало людей бачать в перетворенні ресторану проблиск надії.

Замість того, щоб засуджувати людей, які самовільно зайняли заклад, місцева влада взяла їх за зразок для наслідування. У цьому місяці представники влади заявили про намір викупити будівлю. Таким чином вони фактично легалізували продовольчий банк та зберегли його від закриття поліцією. Натомість у мерії кажуть, що крок міста не має підштовхнути людей займатися незаконною діяльністю, а навпаки – почати реалізовувати власні ініціативи.

Поява ресторанів McDonald’s у Франції неодноразово викликала протести. Але з тих пір заклади стали невід’ємною частиною «соціальної тканини». У 14-му районі Марселя заклад відкрився в 1992 році. Відтоді де-факто він став суспільним та безпечним центром району.

Зараз в Apres M відбуваються заходи та семінари, які проводять неурядові організації. Місцева влада та організатори продовольчого банку будуть співпрацювати над збереженням будівлі. Наприклад, там пропонують відкрити бюджетний заклад зі здоровою їжею. На думку волонтерів, у будівлі можна відкрити центр професійного навчання.

Всі фото: Сандра Мел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button