Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Asya Tes/unsplash.com

У Києві в січні квадратний метр в новобудовах коштував в середньому 28 тисяч гривень (990 доларів), а до кінця червня – 30,8 тисячі гривень (1130 доларів). Таким чином, ціни за перше півріччя 2021 року зросли в гривні на 9,1%, а в доларах – на 12,8%, пише LIGA.net.

Роман Герасимчук, директор компанії City Development Solutions, пояснив, що гривня зміцнилася з початку року – з позначки 28,3 гривні за долар до 27,2 гривні. Відповідно долар подешевшав на 4%. Як результат, ціни на нерухомість на первинному ринку житла в доларі виросли істотніше.

З початку року до кінця червня вартість квадратного метра виросла в гривні на 8% до 30 тисяч гривень, в доларах – на 10% до 1,8 тисячі. За словами Анни Анісімової, керівниці відділу інвестицій та аналітики «Інтергал-Буду», формати категорій комфорт + і бізнес-класу дорожчають швидше. Ціни в таких ЖК виросли в середньому до 15% з початку року.

На середню вартість квадратного метра впливає співвідношення попиту і пропозиції. За даними City Development Solutions, в 2020 році приріст попиту сягнув понад 25% за кількістю угод. У першому півріччі 2021 року в середньому в місяць продалось близько 2,5 тисячі квартир. Торік за цей період продалось 2370 квартир.

Крім приросту попиту завдяки внутрішній міграції населення та урбанізації, попит на квартири в новобудовах зростає і за рахунок зменшення – вже на «вторинці».

Також на ціну впливає подорожчання будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. З початку року основна група будівельних матеріалів подорожчала в середньому на 5-7%. Будівельно-монтажні роботи зросли в ціні більш ніж на 10%.

Подальша ситуація на ринку житла залежатиме від епідемічної ситуації, економіки, курсу гривні по відношенню до долара. В Асоціації фахівців з нерухомості прогнозують, що до кінця року вартість квартир на первинному ринку може вирости ще на 5-7% в гривні. Таким чином, за підсумками 2021 року вартість житла на первинному ринку буде вищою на 25%, ніж у 2020 році.

Раніше ми писали, що в Україні ціни на квартири в першому кварталі 2021 року зросли в середньому на 11,6%. За даними Державної служби статистики, за рік ціни на первинному ринку зросли на 9,8%, на вторинному – на 12,4%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button