Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 44 днів. За цей час ми опублікували 24411 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Кияни шостого липня вийдуть на захист модерністського будинку з квітами на Січових Стрільців. Мирна акція відбудеться у день пресконференції, яку власник будівлі планує провести щодо реконструкції. На захід просять прийти з квітами та плакатами.

У такий спосіб громада прагне закликати забудовника знайти нову функцію для будівлі, яка може максимально задіяти унікальний простір з атріумом без його руйнування, а також провести реставрацію та відновити виноград. Нещодавно забудовник оприлюднив візуалізацію реконструкції, на якій видно плани повністю зруйнувати історичну будівлю, зробивши її скляною.

«Сьогодні таємничі інвестори, що покинули Україну в 2013-2014 роках і повернулись в 2019, планують здійснити “реконструкцію”– збудувати 27-ми метровий офіс з підземним паркінгом. Вони вже знищили оригінальні елементи інтер’єру (вітражі Сергія Одайника, учня Тетяни Яблонської, лампи та інше), 30-річний виноград та комплекс озеленення “Квітів України”», – повідомляють організатори акції.

Містяни вже звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики та до Департаменту охорони культурної спадщини щодо надання будівлі охоронного статусу пам’ятки архітектури. Лист вже набрав 2000 підписів. Акція відбудеться за ініціативи групи «Зберегти квіти України» та організації «Мапа Реновації», а також за підтримки спільноти Ukrainian Modernism.

Навчально-методичний павільйон «Квіти України» – унікальна будівля в стилі модернізму архітектора Миколи Левчука. Проєкт отримав відзнаку Спілки архітекторів в якості одного з кращих архітектурних творів 1985 року.

Наприкінці червня забудовник обрізав виноград, який вже років тридцять сповиває один із фасадів будівлі. Потім будівельники стали знімати вікна, а навколо споруди почали зводити паркан. Зустрівши негативну реакцію киян, забудовник пообіцяв провести архітектурний конкурс.

У компанії розповіли «Хмарочосу», що зараз вони вирішують внутрішні питання щодо умов і термінів проведення конкурсу. Водночас забудовник наголосив, що проведення конкурсу – ініціатива народного депутата Дмитра Гуріна, яку колектив лише розглядає.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button