Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Садиба Маліна, чиє знесення днями заборонила Київрада, була зведена у 1890 році. Фото: Дмитро Перов

Ввечері 2 вересня до історичної садиби Маліна, що на Тургенєвській, 22, приїхала важка техніка. Очевидці, яким вдалося почути розмови робітників, кажуть, що ті готувалися остаточно знести будівлю — а на випадок протистояння з місцевими мешканцями екскаватор охороняли «молоді спортсмени».

Як вже писав «Хмарочос», розбирати садибу почали ще місяць тому. Активізувалися ж роботи минулого тижня, після заборонного припису Департаменту міського благоустрою, який просто зірвали з дверей садиби.

Наразі будинок збираються остаточно зносити вже після того, як він потрапив до «охоронного списку», який ініціював міський голова Віталій Кличко. Нагадаємо, що днями Київрада підтримала запропонований ним мораторій на реконструкцію історичних будівель — відтак садибу на Тургенєвській внесли до списку 119 охоронюваних об’єктів.

Садибу Маліна вже знесли наполовину — зовсім як садибу Барбана неподалік на Обсерваторній. Фото зі сторінки Олександра Никоряка.

Втім, як розповідає «Хмарочосу» юрист Дмитро Перов, це не стало перешкодою для будівельників. Техніка облаштовувалася за парканом, на який будівельники досі не отримали дозвіл, а поліція не реагувала на дзвінки містян.

Зазначимо, що поліція проігнорувала виклики й від інспекторів КМДА, які прибули на місце — зокрема, посадовців Департаменту благоустрою. А в представника Департаменту охорони культурної спадщини, яки почав фотографувати роботи за парканом, охоронці просто почали кидати камінням. Цей епізод потрапив на фото і згодом був оприлюднений на сторінці директора ДОКС Олександра Никоряка.

— Мінкультури проінформовано. Сподіваюся на оперативну реакцію поліції, яка має стати на захист інтересів громади міста, а не горе-забудовника! — написав Никоряк.

Охоронець кидає камінням в інспектора КМДА; інший охоронець біля екскаватору. Фото зі сторінок Олександра Никоряка та Дмитра Перова.

За словами Перова, пізніше до садиби дійсно прийшла представниця Міністерства культури, яка, втім, лише розпитувала, «що ж тепер робитиме міська влада і чому вона не реагує». Він також зазначив, що Департамент благоустрою, попри невиконання забудовником його вимог, й досі не видав доручення на демонтаж будівельного паркану.

Лише після візиту одразу трьох посадовців від КМДА та Мінкульту представник зубудовника запевнив, що «техніку зараз вивезуть». Щоправда, її просто перегнали на будівельний майданчик навпроти через дорогу.

Нагадаємо, що там, за адресою Тургенєвська, 17, у 2019 році компанія «Контакт-Інвест» знесла будинок Ребізова 1902 року, а на місці пам’ятки збираються звести восьмиповерховий житловий будинок. З цією ділянкою також межує будинок Рутковського 1901 року, який перебуває під загрозою знесення, хоча компанія «Контакт-Інвест» обіцяє реставрувати будівлю й розташувати в ній офіси й апартаменти.

Наразі, за словами місцевих жителів, і будівельники, і охоронці залишаються у садибі Маліна.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button