Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Жителі Берліна на референдумі підтримали пропозицію ініціативної групи викупити близько 240 тисяч квартир у корпоративних власників. Це планується зробити аби зупинити зростання орендної плати в місті, пише Reuters. Але рішення не є обов’язковим для місцевої влади.

Експропріацію підтримали 56,4% виборців, проти неї виступили 39%. Суспільне невдоволення в Берліні активно зростає з приводу прав орендарів та доступного житла. Група, яка ініціювала референдум (Deutsche Wohnen & Co enteignen), оголосила про перемогу і закликала міський сенат розробити закон про експропріацію і соціалізацію великих власників житла.

Активісти прагнуть скористатися статтею 15 конституції Німеччини, яка дозволяє державі викуповувати приватні підприємства для суспільного блага.

Учасники кампанії сподіваються, що місто візьме під свій контроль близько 240 тисяч квартир. Згідно з прогнозами, компенсаційні витрати складуть від 29 до 36 мільярдів євро. Ініціативна група по експропріації розрахувала витрати в діапазоні 7,3 – 13,7 мільярда євро. Планується запропонувати орендодавцям облігації, які потім погасяться протягом 40 років з доходу від оренди, пише DW.

Тепер ініціатори референдуму закличуть сенат Берліна ініціювати заходи, необхідні для цієї процедури, а також розробити профільний закон. Позиція сенату Берліна залежить від його нового політичного складу. Соціал-демократична партія Німеччини, Християнсько-демократичний союз, Вільна демократична партія і правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» виступають проти можливої експропріації, Ліва партія підтримує цю процедуру, а партія «зелених» вважає подібний крок «останнім засобом».

Берлін – місто орендарів. З двох мільйонів квартир 1,6 мільйона знімають жителі міста. Лише 15% берлінців живуть у квартирах чи будинках, які мають своїй у власності. Зараз міська влада володіє близько 300 тисячами квартир, решту здають приватні орендодавці та кооперативи. Останні володіють ще 200 тисячами помешкань.

У Конституції Берліна записано, що «Кожен має право на адекватне житло».

Читайте також: Берлін хоче передати квартири найбільших орендодавців у державну власність. Для чого це робиться?

Ми писали, що кандидатка від соціал-демократів Франциска Гіффай стане першою жінкою, яка обійме посаду мера столиці Німеччини.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button