Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23641 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Taras Shuliakevych / Unsplash

Великий попит на житло, збільшення собівартості будівництва та боротьба за вільні ділянки призвели до того, що житло економкласу в Києві більше не будують. Бюджетні ЖК масово перемістилися до передмість.

Про ці процеси йшлося на пресконференції консалтингової компанії UTG, повідомляє РБК-Україна REALTY.

Якщо поділити житлові площі в Києві на населення, то виходить, що на кожного киянина припадає лише трохи більше 20 квадратних метрів житла. Цей показник, і так низький у контексті Європи, знижується й далі — адже до столиці продовжують мігрувати з регіонів.

Одним із трендів аналітики UTG називають зміщення основної девелоперської активності у населені пункти найближчих передмість. Активно цей процес почав простежуватися з 2013 року. Зараз в області будують відчутно більше житла, ніж у Києві.

«Пропозиція бюджетного житла (економ/комфорт) переміщається до передмістя, стимулюючи таким чином підвищення класу ЖК у Києві з вищою вартістю», — пояснює Костянтин Олійник, керівник Департаменту стратегічного консалтингу UTG.

Зараз різниця в ціні між співставними за характеристиками об’єктами у Києві та передмістях становить у середньому 30%.

«Цей процес пройшли багато західних країн і зараз проходимо ми. Спочатку активно розвивається місто, потім — передмістя. Причому передмістя проходять цей шлях удвічі швидше. Тепер процес розширення кордонів Києва за рахунок сусідніх районів і створення столичної агломерації буде постійним, хоч і поступовим», — вважає Олійник.

На його думку, чекати швидкого перенасичення в забудові передмість не варто — цього не станеться найближчі 6-7 років.

Читайте також: Моя дитина вчиться у шкільному коридорі. Будівельний бум створив у передмістях Києва освітній колапс

Значний попит на дешеве житло (який має наслідком активну забудову передмість) пояснюється специфікою ринку житлової нерухомості в Україні, де відсутня некомерційна оренда як феномен. На відміну від багатьох європейських міст, таких як Відень або Берлін, орендувати житло в Києві — дорого і непевно. Тому навіть люди з невеликими статками намагаються купити житло у власність, шукаючи якомога дешевші варіанти, аж до інвестування у фундамент ризикованих проєктів.

Докладніше про житлову проблему столиці читайте в нашому матеріалі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button