Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Всі фото: ZMINA

Увечері 29 листопада близько 200 людей вийшли до Міністерства внутрішніх справ на акцію протесту проти правого насильства, повідомляє ZMINA. Учасники протестували проти нападів праворадикалів на заклади Подолу та проти бездіяльності поліції.

Зокрема, акції «Ми звинувачуємо поліцію» передував напад на бар Хвильовий. 26 листопада тут розтрощили вікна та меблі, побили охоронців, а також залили приміщення, де перебували відвідувачі, сльозогінним газом. Поліція затримала 12 імовірних нападників, але того ж вечора відпустила.

Тож на акції протесту виступив і співзасновник «Хвильового» Андрій Янковський. Він наголосив, що залякування і блокування роботи бару триває вже кілька тижнів — з шостого листопада, коли ультраправі влаштували «хрестовий похід проти наркотиків».

«До нас кілька тижнів неодноразово приходили невідомі, вандалили нам стіни насильницькими закликами та погрозами смертю. Поліція продовжувала ігнорувати ці правопорушення, бо вони, як мені сказали, “недостатньо вагомі”», — нарікає Янковський на бездіяльність поліції.

За його словами, поліція почала реагувати лише після погрому бару 26 листопада. Керівництво поліції Києва та представники МВС «висловили занепокоєння». Однак команда бару вимагає більшого — а саме притягнення до відповідальності Павла Василенка, керівника Подільського управління поліції.

Представники праворадикальних організацій, своєю чергою, влаштували контракцію. Серед організаторів були Євген Карась, ексголова С14, а наразі – груп «Основи майбутнього» та «Суспільства майбутнього», Андрій Медведько, ексучасник С14, який фігурував як один з головних підозрюваних у справі про вбивство Олеся Бузини, та Крістіан Ударов із «Традиції і порядку».

Контрдемонстранти підігнали автівку з колонками та гучно вмикали пісні гурту «Сокира Перуна», щоб заглушити спікерів основної акції. Карась також намагався перекричати спікерів, називаючи їх «грантовою наволоччю» й «виродками».

Обидва заходи один від одного відділяв кордон правоохоронців.

«У мене є гіпотеза, що поліція співпрацює з праворадикалами. Коли останні тільки приїхали сьогодні, вони передавали в гучномовець привіт колишнім колегам-поліцейським. Тому вони вільно почуваються, нападаючи та залякуючи людей», – звертає увагу керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна.

Правозахисниця наголошує, що напади праворадикалів на Подолі почалися задовго до ситуації з «Хвильовим», клубами К41 і Closer. Наприклад, улітку минулого року прихильники ультраправих ідей нападали на молодь через зовнішність.

У телеграм-каналі ВПП повідомляють, що після закінчення акції, на станції метро «Майдан Незалежності», на кількох учасників, напали троє чоловіків, відібравши плакат. Як розповіли потерпілі, їх «не стали бити, коли почули, що серед них є іноземець».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button