Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23585 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: 1news

У київському парку Шевченка планують встановити колонки, з яких лунатиме класична музика. Реалізацією займатиметься громадська ініціатива «Відкрита музика міста» .

Проєкт «Звучи з містом» вирішили реалізувати в цьому парку, адже, як пояснюють автори, це – улюблене місце киян та відповідь на питання туристів: «Куди піти в Києві?». Класичну музику обрали спираючись на дослідження, які стверджують, що прослуховування класики покращує ефективність, креативність та робить людей щасливішими.

Колонки встановлять на дитячому майданчику та площі навколо фонтану.

Організатори повідомили, що зараз реалізацію проєкту призупинено через зміни в рішеннях адміністрації парку та Київзеленбуду.

За словами Євгена Фрідліба, акустичного консультанта, допустимі рівні шуму регламентуються наказом Міністерства охорони здоров’я №463. Територія парку може трактуватися як «майданчики відпочинку» з допустимим рівнем у 45 дБА. Проте, як вважає експерт, в контексті парку Шевченка це недосяжна величина через наявний транспортний шум від навколишніх вулиць. При програванні музики на рівні 70-75 дБА в центрі парку, вона має в достатній мірі затихнути на шляху розповсюдження до житлових та інших будинків.

«У парку вже зараз часто грають музиканти, проводяться танцювальні та інші заходи. Класична музика точно нічим не гірша, але має бути режим експлуатації парку, щоб усі ці події не відбувалися одночасно і не створювали какофонії. Також окреме питання в реалізації цієї ідеї. Всепогодні акустичні системи здебільшого не вирізняються якістю і чистотою звучання, тому програвання класичної музики з викривленням звучання – це, скоріше, завдасть шкоди репутації класичної музики і знівелює її позитивний вплив», – вважає Євген Фрідліб.

Дослідження показують, що темп, тон та рівні звуку музики по-різному впливають на емоції, розумову діяльність та фізичні реакції людей. Наприклад, у дослідженні китайських науковців йдеться, що рух площею з музикою більш централізований та повільний. У міру збільшення відстані від джерела звуку, щільність людей, що сидять, відповідно зменшується. Водночас час, проведений у громадському просторі з музикою, особливо класичною, збільшується.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button