Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Тернополі демонтували пам’ятник Пушкіну. Фото: Ярослав Качмарський

У Тернополі та Мукачеві на Закарпатті демонтували пам’ятники російському поетові Олександру Пушкіну. Рішення про демонтаж прийняли виконавчі комітети міськрад.

За словами мера Тернополя Сергія Надала, після звірств, які вчинили росіяни на території України, українцям потрібно позбавлятись всього російського.

«Злочини росіян проти українського народу: вбивства, катування людей, ґвалтування жінок і дітей, руйнування українських міст перекреслили всю культуру російського народу. Цим злочинам немає пояснення. Вони не залишають нам вибору. Все російське потрібно демонтувати. В тому числі пам’ятник російському письменнику», – зазначив він.

22 березня у Тернополі облили пам’ятник Пушкіну червоною фарбою, та написали на ньому stop war. Таким чином привернули увагу до необхідності демонтувати монумент. У Тернополі пам’ятник стояв з 1961 року. Ініціативи щодо його знесення з’явились у 2014 році, після вторгнення Росії в Україну.

Пам’ятник Пушкіну та меморіальну дошку знесли у місті Мукачеві. Управління освіти міськради займається процедурою відмови від імені юридичного особи – перша школа відмовляться від присвоєного імені О.С. Пушкіна. У місті планують перейменувати 90 вулиць, скверів та площ, названих на честь російських діячів.

Фото: facebook/mukachevo.rada

Міськрада Ужгорода також прийняла рішення про демонтаж пам’ятника Пушкіну. Також місцеві депутати підтримали ініціативу мешканців Ужгорода щодо перейменування усіх вулиць, назви яких по’вязані з РФ.

Фото: Ужгородська міська рада

Ми писали, що у Києві пропонують перейменувати станції метро «Дружби народів», «Площа Льва Толстого», «Берестейська», «Мінська», «Героїв Дніпра».

В свою чергу, Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляє, що органи місцевої влади мають право демонтувати пам’ятники російським діячам культури, але застерігає від вандалізму.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button