Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Ілюстративне фото: Francesco Boncompagni / Unsplash

4 травня Єврокомісія презентувала шостий пакет санкцій проти Росії, основним елементом якого є нафтове ембарго. У запропонованому документі йдеться про заборону всього імпорту російської нафти до кінця року.

«Ми поступово припинимо поставки сирої нафти з Росії протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки — до кінця року», — зявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Для ухвалення пакету санкцій потрібне одностайне рішення всіх 27 держав Євросоюзу. Голосування має відбутися 18-19 травня.

Як пише DW, винятки передбачено для Угорщини та Словаччини, які сильно залежать від російської нафти. Зокрема, Угорщина отримує 65% необхідної їй нафти від нафтопроводу «Дружба». Цим країнам можуть дозволити продовжувати імпорт до кінця 2023 року.

За інформацією німецької ZDF, Угорщина та Австрія, які не підтримували ідею ембарго, зараз відмовляються від свого вето.

Водночас Чехія та Болгарія також наполягають на винятках, стверджуючи, що їхня економіка так само сильно залежить від нафти з Росії.

Євросоюзу легше замістити нафту, ніж російський газ. І хоча до російського газу завжди прикуто більше уваги, нафта грає важливішу роль у доходах Москви. Торік Європа імпортувала з Росії сирої нафти та нафтопродуктів на 71 мільярд євро, а газу — на 18 мільярдів.

Усі досі запроваджені торговельні санкції покривають лише до 19% імпорту Євросоюзу з РФ — цього рівня досягнуть, коли у серпні остаточно запрацює вугільне ембарго.

Після початку вторгнення в Україну деякі покупці почали відмовлятися від російської нафти. Через це РФ довелося надавати знижку, і станом на 22 квітня російська марка Urals торгувалася по 71 долар за барель, у той час, як європейська Brent з Північного моря — по 107 доларів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button