Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Львів. Фото: Ivan Skorovarov

Працівниця Львівської міської ради вдвічі підняла орендну плату за житло. Мер міста Андрій Садовий назвав це мародерством та повідомив, що її звільнили.

«Ми повідомили їй, що це мародерство, і звільнили. Чи правильно це? Юридично – не дуже. Але жінка сама написала заяву на звільнення. На мою думку, така людина не може працювати в Ратуші», — повідомив міський голова.

Також Садовий розповів, що побачив скріни з чату, де рієлтори шукають орендарів виключно із західних областей України. За його словами, він набрав кілька номерів та під чужим іменем запитав, чи можуть поселитись родичі зі східних або південних областей. Орендодавці погодились, зауважує мер міста.

«То чому тоді ви пишете, що приймаєте лише із західних? Бо так більша ймовірність, що люди орендуватимуть квартири на довший термін. Ці власники та рієлтори теж вірять, що Україна скоро переможе і всі повернуться додому. А їм тоді прийдеться шукати нових клієнтів», — коментує Садовий дану ситуацію.

Директор аналітичного центру Cedos Іван Вербицький вважає, що підняття цін сьогодні є цілком законним та не є мародерством, відповідно до закону. На його думку, такі звільнення не можуть вирішити проблему з орендою житла на системному рівні.

Далі Вербицький коментує слова Садового про те, що орендодавці у Львові відмовляються здавати квартири людям не з заходу України адже бояться, що орендарі скоро виїдуть. Аналітик зауважив, що походження з заходу України і тривалість оренди не є пов’язаними факторами.

«Хочете довготривалу оренду — про це і пишіть в оголошенні, укладайте довгостроковий договір і домовляйтеся в ньому про компенсацію в разі передчасного розривання. Думаю, міський голова просто виправдовує своїх виборців, серед яких, на превеликий жаль, зустрічаються упередження стосовно переселенців», — вважає Вербицький.

Керівник Cedos пропонує створити муніципальну агенцію, яка винайматиме житло у власників, а потім здаватиме помешкання у суборенду зі збереженням бажаного для суспільства рівня цін. Така агенція може винаймати житло у власників за цінами, нижче ринкових, забезпечуючи натомість гарантії довгострокового найму і беручи на себе комунікацію з орендарями та пов’язані із цим ризики. Таким чином можна і довгостроковість контрактів забезпечити і бажані ціни встановити без «мародерських підвищень».

Ще на початку війни Садовий закликав власників житла не підвищувати цін на оренду. Він застеріг, що ті, хто підвищуватиме ціни на житло у час війни, вважатимуться мародерами, а інформацію про них робитимуть публічною.

За даними Міжнародної організації з міграції, в Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ 7,7 мільйонів людей стали внутрішніми переселенцями. Люди з півдня, сходу та півночі шукають прихисток, зокрема в західних областях України. «Суспільне» з посиланням на рієлторів пише, що на третій місяць війни ситуація з орендою залишається напруженою, вільних квартир практично немає, ціни зросли в деяких областях більше ніж вдвічі.

Так, у Львові порівняно з довоєнним часом ціна оренди збільшена на 10-15%, тоді як у перші тижні війни була вдвічі більшою.

За словами місцевого рієлтора Олександра Мільковича, на початку війни оренда однокімнатної квартири могла вартувати 1000 доларів, а двокімнатної — 1500.

«До 24 лютого вдень було 2-3 звернення, зараз — 6-10. Якщо до 24 лютого в новобудові — первинний фонд — оренда гарної квартири коштувала 400 доларів, зараз вона буде 500-550. Вторинна нерухомість — якісь “чешки”, “хрущовки” чи старі будинки — там оренда була по 200-250 доларів, зараз — 300-350», — розповів рієлтор.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button