Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Anja van de Gronde / Unsplash

За кілька днів Україна розпочне експорт електроенергії до Євросоюзу, повідомив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Напередодні європейська мережа операторів ENTSO-E підтвердила, що «Укренерго» виконало технічні передумови для експорту перших 100 МВт. У разі необхідності такий же обсяг можна й імпортувати. Сьогодні, 28 червня, проведуть аукціон, в якому можуть взяти участь всі виробники електроенергії.

«Це рішення остаточно розбиває “акваріум” закритого українського енергоринку, — прокоментував Кудрицький. — Відкриття експорту — це можливість для держави заробляти під час війни».

Нове джерело енергії для Європи

На Wall Street Journal вийшла стаття під заголовком «Європа звертається до неочікуваного джерела заміни російської енергії: до України». У ній ідеться про те, що Україна має надлишкову електроенергію через відтік біженців та припинення роботи низки підприємств. Європейські країни, зі свого боку, мають її дефіцит.

Фото: Lukasz Grudzien / Unsplash

24 лютого Україна відключилася від енергосистеми колишнього Радянського Союзу в рамках заздалегідь запланованої перевірки здатності функціонування в ізольованому режимі. Три тижні потому європейські оператори підключили свої енергомережі до України на випадок, якщо тій знадобиться екстрене вливання електроенергії, однак цього не сталося — надто сильно впав попит всередині країни.

Об’єднання з європейською мережею ENTSO-E планувалося на 2023 рік. Європейців непокоїло, зокрема те, що група ДТЕК належить олігархові Рінату Ахметову. Але вторгнення Росії й, відповідно, перспектива енергетичної кризи, змусили ЄС прискорити процес, й об’єднання відбулося у березні цього року.

Дешевша та чистіша електроенергія

Тепер європейські компанії отримуватимуть електроенергію за нижчими цінами, ніж вони сплачують своїм національним виробникам. Крім того, українська електроенергія має менший вуглецевий слід. А ще — допоможе фінансувати оборону України. Невеликі обсяги почнуть надходити до Словаччини, Румунії та Угорщини вже в червні-липні.

Фото: Jonathan Taylor / Unsplash

Останні тижні українські енергетичні компанії приступили до капітальних ремонтів, переналаштовують програмне забезпечення на станціях. Синхронізація енергомереж, за словами Кудрицького, є одним з найскладніших завдань, винайдених людством.

Українські урядовці сподіваються, що на експорті електроенергії країна може заробляти 1,6 мільярда доларів на рік.

Спірні питання та ризики

Експорт енергії з України передбачає низку спірних моментів, як зазначає видання. По-перше, Україна виробляє електроенергію на атомних станціях з такими низькими витратами почасти тому, що вона не врахувала вартість виведення цих станцій з експлуатації.

По-друге, українські енергетичні компанії матимуть перевагу на європейському ринку, оскільки вони не платять за дозволи на викиди вуглецю.

По-третє, лишається небезпека бойових дій. Зокрема, російські окупанти контролюють Запорізьку АЕС. Втім, зараз електростанція продовжує надавати електроенергію до української енергосистеми. В Енергоатомі запевняють, що красти цю енергію росіяни технічно не в змозі.

Читайте також: «Найскладніша зима за всі роки»: як Україна планує виживати під час опалювального сезону?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button