Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Lewis Roberts / Unsplash

Потужна теплова хвиля накрила частину Європи й американського континенту. Наступна доба у Великій Британії, як прогнозують метеорологи, стане найспекотнішою в історії країни: 19 липня температура на південному сході може сягнути 43 градусів.

В Англії та Уельсі скасовано частину залізничних рейсів, а решта поїздів їздитимуть повільніше, час у дорозі може збільшитися вдвічі. Школярів відпускатимуть раніше, скасовано вимоги до шкільного одягу.

На півдні Франції, де стовпчики термометрів сягнули за 40 градусів, спалахнули пожежі, й очікується, що вони поширюватимуться далі на північ. Метеоролог Франсуа Гуран попередив про «тепловий апокаліпсис» у певних регіонах на південному сході.

«Це не просто літо. Це пекло, і дуже скоро людство загине, якщо й так само будемо бездіяти», — заявила представниця французької партії Зелених Мелані Фогель.

В Іспанії вісім днів поспіль тримаються тропічні ночі — коли нічна температура не падає нижче за 25 градусів. Це рекорд, адже востаннє такі ночі спостерігали три доби поспіль. Зафіксовано 30 лісових пожеж. Зі спекою пов’язують приблизно 360 смертей, що сталися 10-15 липня. Наприклад, у Мадриді посеред вулиці помер двірник, і коли його виявили, температура тіла сягала 41,6 градуса.

У Португалії минулого четверга було 47 градусів, зараз спека трохи вгамувалася. Міністр охорони здоров’я заявив, що 7-13 липня у країні в середньому кожні 40 хвилин хтось помирав через спеку.

Італія переживає найсерйознішу посуху в історії. Греція потерпає від масштабних лісових пожеж. В Нідерландах скасовують масові заходи, очікуючи на 38-градусну спеку завтра.

Генсек ООН Антоніу Гутерриш вважає, що людство опинилося на порозі «колективного самогубства»: цивілізація переживає наслідки кліматичних змін і все одно не відмовляється від залежності від горючих копалин.

Відхилення від середньозваженої норми температури повітря в Європі з 1979 року до сьогодні

Як пережити спеку: поради від ВООЗ та уряду Великої Британії:

  • не виходити на вулицю між 11:00 та 15:00;
  • вікна зранку мають бути завішені. Однак темні штори та металеві жалюзі можуть вбирати тепло, тож іще краще — затулити вікна світловідбивальним матеріалом;
  • вентилятори допомагають, але знижують вологість, тож варто пити більше рідини;
  • на вулиці носіть світлий одяг вільног крою, темні окуляри, капелюха, намажтеся сонцезахисним кремом, не забудьте пляшку води, намагайтеся триматися тіні;
  • варто утриматися від фізичної активності;
  • у кімнаті можна розвісити вологі рушники. Так само помічним є прохолодний душ (як варіант: холодні ванночки для ніг). На вулиці можна бризкати на себе водою, обливатися. Повітря охолоджується, доки випаровується вода;
  • слід бути обережними зі спокусою скупатися у водоймі, особливо якщо вода в ній значно холодніша за температуру повітря — надто сильний контраст може викликати шок.

За матеріалами: Politico, Reuters, The Guardian, The New York Times

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button