Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23612 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Віктория Рощина / hromadske

18 жовтня колишнього нардепа затримали за спробу дати меру Дніпра Борису Філатову 22 мільйони євро хабаря. «Це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні», — повідомляє пресслужба НАБУ.

Йдеться, безсумнівно, про Максима Микитася: НАБУ не називає ім’я, але вказує, що затриманий був топпосадовцем Укрбуду й зараз є обвинуваченим у справі про заволодіння 81 мільйона гривень коштів Нацгвардії.

Повідомляється, що Микитась прагнув, аби підконтрольні йому компанії уклали контракт на будівництво метрополітену в Дніпрі поза конкурсом. Міському голові запропонував десятину від вартості проєкту, тобто від 220 мільйонів євро, які надає ЄБРР. Кошти обіцяв платити частинами до 2027 року.

Про спробу підкупу, як вказують правоохоронці, заявив Філатов. Міський голова у себе на фейсбук-сторінці прокоментував: «Коли мені запропонували хабар, я спершу витріщив очі від такої нахабності, а потім попрямував у НАБУ… Коли на Страшному суді мене спитають, що я зробив правильного, то я з посмішкою відповім: “Хлопчик Боря відмовився від рекордного в Україні хабаря… хоч і дуже хотілося залишити його собі”».

Читайте також: Як проєктує, будує та отримує землю «Укрбуд»? Розповідають, чиновники, депутати та активісти

Згідно з пресрелізом НАБУ, спроба підкупу сталася в цьому місяці. У вересні Микитась заявив, що повернув собі контроль над Укрбудом і збирається добудовувати житлові комплекси.

Восени 2019 року Микитась потрапив за ґрати через кримінальні справи щодо махінацій з нерухомістю, відмиванням грошей та викраденням людини. Та згодом обвинувачуваний вийшов під заставу. У 2020 році намагався втекти з країни, та правохоронці зняли його з літака. Після початку повномасштабного вторгнення повідомлялося, що забудовнику вдалося оформити дозвіл на виїзд за кордон.

В нещодавньому інтерв’ю Цензору гендиректор «Укрбуд Девелопмент» Олег Майборода заявив, що Микитась витратив десятки мільйонів доларів на підкуп чиновників і депутатів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button