Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23470 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Питання про створення музею на Поштовій площі в Києві постало щонайменше 2015 року, а днями було оприлюднено архітектурний концепт, який додає матеріалу до дискусії.

Архітектурне бюро Gorn Group подало на конкурс Ukrainian Urban Awards проєкт «Музею історії Києва» на Поштовій площі, який, за задумом, суміщено з торговельно-розважальним центром.

Автори описують ідею як «розумний компроміс між історичною складовою — музеєм історії Києва — та комерційною складовою — торговельним центром». Так, музейний комплекс пропонують розташувати на -2 поверсі, ТРЦ — на -1, функціональне призначення першого поверху не уточнюється.

«Наземна частина комплексу розкриває складний діалог між простором і часом. Засклена структура наземної частини уособлює цей діалог. Так, це ніяк не арки й куполи, ніякі інші символи, які можна пов’язати з історією і традицією, це сучасне висловлювання, динамічно відображає сьогоденну епоху, яке контрастує, але не применшує значення історичного навколишнього», — йдеться в описі.

Зазначимо, що суд відмовив забудовнику в будівництві ТРЦ на Поштовій площі, а Київрада розірвала інвестиційний договір.

«Мінус другого поверху там не буде через ґрунтові води. Це хитра концепція, щоб знищити історію, не зробити Музей на Поштовій площі», — прокоментувала проєкт Gorn Group активістка Анабелла Моріна.

Будівельні роботи на Поштовій почалися в 2012 році. Компанія «Хенсфорд-Україна», створена за два місяці до проведення тендеру, планувала побудувати під Поштовою площею підземний ТРЦ. Але 2015 року під час будівельних робіт виявили археологічні артефакти. Будівництво призупинили, а активісти почали адвокатувати створення музею. 2019 року уряд оголосив місце розкопок на Поштовій пам’яткою археології та історії національного значення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button