Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Catherine Hughes / Unsplash

Чимало міст намагаються зменшити присутність автомобілів на вулицях. Ці процеси відбуваються і в автомобілізованих США. Наприклад, Нью-Йорк готується запровадити податок на затори, змусивши водіїв сплачувати за в’їзд у певні зони. 

Через це в місті почали говорити про закриття деяких паркінгів. Користування вже скорочується: так, у 2015 році в Нью-Йорку видали дозволи на управління понад 2200 гаражами і паркувальними зонами, а торік ця кількість становила вже менш як 1900. У матеріалі Bloomberg CityLab розповідається про еволюцію паркінгів і про їхні перспективи.

Якими були перші паркінги?

Спершу автомобілі лишали поряд із кіньми. Перші два десятиліття ХХ століття кінні екіпажі все ще були важливим засобом пересування, аж поки автомобільний бум 1920-х повністю їх не витіснив. Тоді ж у містах і почали з’являтися перші споруди для зберігання автівок — багаторівневі структури з підіймачем. 

Автоматичний паркінг у Вольфсбурзі, Німеччина. Фото: DooMMeeR, CC BY 3.0

На Манхеттені у 1930-х збудували «автомобільний готель» — 24-поверховий хмарочос у стилі ар-деко з «номерами» для машин, куди їх підіймав ліфт. Тепер тут — дороге житло.

Більш звичні багатоповерхові паркінги, в які водії заїжджають пандусами, з’явилися пізніше. Вони виглядали значно утилітарніше й не мали декору.

Після Другої світової війни кількість автовласників стала стрімко зростати й місця для паркування критично бракувало. У 1950-х девелопер Морріс Кафріц підійшов до питання радикально: одну з офісних будівель у Вашингтоні спроєктували таким чином, щоб водій під’їжджав відразу до дверей до робочого кабінету.

У Чикаго архітектор Бертран Голдберг вирішив повністю сумістити житло, роботу та паркінг: на початку 1960-х відкрили комплекс Маріна-сіті, де перші 19 поверхів займає закручений по спіралі паркінг, а решту 40 поверхів віддано під офіси та житло.

Маріна-сіті. Фото: Diego Delso, CC BY-SA 3.0

Ще одна знаменита будівля — бруталістський Темпл-стріт-гараж у Нью-Гейвені, Коннектикут, зведений у середині 1960-х. Це приклад архітектурного дизайну, який не зважає на урбаністичний контекст, стаючи незалежним від навколишнього міського середовища висловлюванням.

Фото: hiddenarchitecture.net

Як паркінги виглядають зараз?

Найбільше урбаністи ненавидять паркінги-коробки з пандусів і перекриттів, збудовані якомога дешевше, аби лиш увібрати щобільшу масу автівок, з якими нездатні впоратися міські планувальники та політики.

Тож зараз архітектори намагаються зробити паркінги привабливішими — додаючи до дизайну ефектні панелі з перфорованої неіржавної сталі чи полікарбонату, графіті, арт-аплікації, сучасну підсвітку тощо.

«Музей-гараж» у Маямі. Нижній рівень віддано під комерцію. Фото: miamidesigndistrict.net

Одним із підходів є модель, яку використовують у Далласі — так званий «далласький пончик». З боку вулиці бачимо багатофункціональний комплекс із цікавим фасадом, а всередині «пончик» начинений автівками.

Чимало привабливих паркінгів можна знайти в Маямі. Так, один із них проєктувало відоме швейцарське бюро Herzog & De Meuron. На рівні вулиці розміщено магазини та ресторани й дах так само призначено для проведення подій, модних показів і корпоративних зустрічей.

Паркінг, спроєктований Herzog & De Meuron. Фото: View Pictures/Universal Images Group Editorial

Зараз вартість будівництва одного паркомісця, за аналізом інженерної компанії WGI, коштує майже 20 тисяч доларів. Типовий паркінг, таким чином, коштує 10-20 мільйонів.

Паркінги у світі без автомобілів

Деякі архітектори загалом протистоять ідеї жертвування міським простором на користь будівель для автівок та пропонують будувати паркінги, які в майбутньому можна пристосувати до інших функцій.

Це нелегке завдання, адже приміщення для зберігання машин та призначений для людей простір — дуже різні типи архітектури. Йдеться про радикальне переоблаштування інженерних мереж, вирішення проблем висоти стель та ухилів підлоги.

Ще одна, не завжди очевидна, проблема — все начиння, необхідне для людського житла, важить більше за автомобілі. Тож конструкції споруд, спроєктованих для зберігання автівок, мусять додатково підсилюватися в разі зміни функції.

Рідкісний приклад перетворення паркінгу на житло — будівля у центрі Вічіти, Канзас. Її було збудовано як паркінг у 1950-х, зараз тут 44 квартири. Фото: Essential Images Photography, Shelden Architecture

Так чи інак, в осяжному майбутньому паркінги навряд чи зникнуть із вулиць міст, тож поки що проєктувальники принаймні намагаються зробити їх привабливішими.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button