Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Andres Siimon / Unsplash

Новорічне меню з традиційних страв цьогоріч обійдеться родині з чотирьох осіб приблизно в 2655 гривень, що на 43,9% дорожче, ніж торік. Такі дані наводить Інститут аграрної економіки.

Зокрема, три кілограми продуктів для салату олів’є коштують зараз трохи більш як 280 гривень. Серед найдорожчих інгредієнтів страви — яйця, вартість яких за рік зросла у 2,2 раза, та солоні огірки, які теж подорожчали вдвічі.

Оселедець під шубою, за підрахунками Інституту, обійдеться в 134 гривні за півтора кілограма продуктів. Більша частина вартості — власне філе оселедця, який зараз коштує 100 гривень за пів кілограма.

Фото: Paul Einerhand / Unsplash

Витрати на м’ясні продукти зросли удвічі, на деякі — у 2,5 раза. Пів кілограма нарізки з салямі коштуватиме 250 гривень, копченої підчеревини — 237 гривень, свіжого свинячого битка — 250 гривень. М’ясо птиці залишається найдешевшим. Кілограм курячого філе коштує 134 гривні.

В Інституті порахували, що на новорічному столі має бути 2,5 кілограма м’яса, що обійдеться родині приблизно у 870 гривень.

До святкового столу також додали пів кілограма оселедця, 300 грамів твердого сиру, пачку вершкового масла, хліб, два кілограми картоплі, кілограм грибів, солодкий перець, свіжі огірки та помідори, принаймні два кілограми мандаринів, банани та один лимон.

Фото: Karolina Kołodziejczak / Unsplash

Шоколадні цукерки коштують в середньому 185 гривень за кілограм, що не надто відрізняється від минулорічної ціни. Пляшка Артемівського шампанського обійдеться у 140 гривень. Пляшка бренді «Шабо» здорожчала у півтора раза і зараз коштує 209 гривень.

Також врахували два літри соку, пляшку мінералки та два літри «Живчика».

До цих витрат, що склали вже згадані 2655 гривень, можна додати 525 гривень на делікатеси: 120-грамовий слоїк червоної ікри (280 гривень) та 200 грамів червоної риби (245 гривень).

Інститут аграрної економіки спирався на результати моніторингу цін, який проводить Мінфін: ціни фіксували в супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus, станом на восьме грудня.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button