Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23657 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ries Bosch / Unsplash

70% європейців живуть у власному житлі, решта винаймають житло. Найвищий показник домоволодіння — у Румунії, понад 95%. Також у власному житлі мешкають понад 90% жителів Угорщини та Хорватії. Про це йдеться у новому аналізі Євростату.

Загалом єдина країна ЄС, де частка винаймачів перевищує частку власників, — Німеччина, 50,5% орендарів. Також живуть в орендованих помешканнях майже 46% жителів Австрії, майже 41% — Данії, понад 35% — у Франції та Швеції.

У середньому по Євросоюзу 53% населення живе у будинках, 46% — у квартирах. Найвищі частки мешканців будинків в Ірландії (90%) та Нідерландах (80%). Натомість в Іспанії 66% людей живуть у квартирах, у Латвії — 65%, в Естонії — 61%.

Якість житла

У середньому на одного європейця припадає 1,6 кімнати. Найпросторіші квартири на Мальті (2,3 кімнати на людину), Бельгії, Ірландії та Нідерландах (по 2,1 кімнати). Натомість у Польщі та Румунії на одного мешканця припадає 1,1 кімнати.

Приблизно 17% європейців живуть у перенаселених помешканнях. Цей показник особливо високий у Латвії (41,3%), Румунії (41%) та Болгарії (майже 38%).

Натомість 34% населення ЄС мешкає у житлі, яке є завеликим. Йдеться, наприклад, про ситуації, коли діти переїхали, а батьки продовжують жити у квартирі чи будинку, розрахованих на більшу родину. Такого житла найбільше на Мальті (майже 71%), Кіпрі (71%) та Ірландії (70%). Натомість у Румунії в завеликих помешканнях живе лише 7,2% населення, у Латвії та Греції — кожен десятий.

Приблизно у 15% домогосподарств протікає дах, найпоширеніша ця проблема на Кіпрі (40% населення), у Португалії (25%) та Словенії (21%).

7% живуть у погано опалюваних помешканнях, найбільше — у Болгарії, майже чверть населення.

1,5% європейців не мають туалету та душу, зокрема понад 21% населення Румунії, а також 7% населення Болгарії.

Читайте також: Будинки у Великій Британії утеплені найгірше в Європі

Вартість житла

У період з 2010 до 2021 рік ціни на нерухомість в Європі зросли на 37%. Найбільше вартість житла зросла в Естонії (на 140%), Угорщині (на 122%) та Люксембурзі (115%). Здешевшання житла спостерігалося у трьох країнах ЄС: Італії (на -13%), Кіпрі (-8%) та Іспанії (-2%).

Щодо оренди, то за це період вона здорожчала на 16%, найсильніше в Естонії (154%), Литві (110%) та Ірландії (68%). У Греції ж, навпаки, ціни впали на 25%.

Вартість житла вважається завеликим тягарем, коли на нього витрачається понад 40% доходу. Сюди входять податки, оренда та комунальні послуги. Загалом такі витрати характерні для 10,4% мешканців європейських міст. У Греції 32% населення платить за житло таку значну частку доходу, у Данії — 22%, у Нідерландах — 15,3%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button