Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Alex Basov / Unsplash

Цьогоріч темпи будівництва житла в Україні скоротилися приблизно вдвічі. Про це йдеться у підсумковому аналізі ЛУН. 

За 2021 рік загалом в Україні було введено в експлуатацію понад 11 мільйонів квадратних метрів житла, що було абсолютним рекордом за часи незалежності. За три квартали 2022 року забудовники почали будувати 68 тисяч нових квартир, що приблизно вдвічі менше, ніж минулого року.

Девелопери завершують розпочаті будівництва і менш активно починають нові, що може призвести до дефіциту нових метрів уже в найближчі роки. 

Купівля квартир у новобудовах

За оцінками ЛУН, на початок вторгнення в Україні нараховувалось понад 200 тисяч активних інвесторів у новобудови — тих, хто придбав квартиру, але ще не отримав ключі.

Інтерес до придбання нерухомості також у середньому скоротився вдвічі в регіонах, де не ведуться активні бойові дії. В Києві цей показник становить 45% від лютневого, у Львові — 54%.

Рівень продажів відчутно нижчий за проявлений інтерес, що характерно для формування відкладеного попиту. Так, нотаріуси провели 114 тисяч угод щодо нерухомості за три квартали цього року, що втричі менше за аналогічний період минулого року. 

При інвестиції в будівництво середня вартість найдешевших однокімнатних квартир у новобудовах зросла у гривні в усіх регіонах країни. У Києві на 66% — до 2,33 мільйона гривень, у Львові на 57% — до 2,07 мільйона. Підняття цін забудовники аргументують подорожчанням собівартості будівництва, дефіцитом будівельних матеріалів та робочої сили.

Попри зниження попиту найдорожчим житлом від забудовників традиційно залишається Київ. У преміум-класі просять вже 132,8 тисячі гривень за квадратний метр нового житла, що на 69% більше за лютневі ціни.

Квадратний метр комфорт-класу коштує в середньому 37 тисячі гривень, що на 37% дорожче, ніж торік. У Львові — 38,3 тисячі, що дорожче на 60%. Більш як у півтора раза зросли ціни в Ужгороді, Івано-Франківську та Одесі.

Оренда житла

Середня вартість оренди однокімнатної квартири в Києві — саме серед тих, що були реалізовані, — зросла з лютого на тисячу гривень і складає 11 тисяч гривень на місяць. Інтерес до оренди в столиці повністю відновився ще у липні. 

У Львові однокімнатні квартири в листопаді в середньому коштували 16,2 тисячі гривень на місяць, хоча у січні орендували за 7 тисяч.

Прогнози на 2023 рік 

«Через війну та втрати в економіці житло стало менш доступним, а потреба в ньому — значно гострішою. Можна вже стверджувати, що понад мільйон сімей в Україні потребує нового житла. Задовольнити цей попит лише вже збудованими квартирами неможливо — такої кількості квартир немає у продажу — тому на Україну чекає етап Великого житлового будівництва», — зауважує Денис Суділковський, маркетинг-директор ЛУН.

Для приватного сектору однією з головних перешкод в придбанні житла сьогодні є невпевненість у власному майбутньому. Згідно з соціологічними дослідженнями лише 25% українців відчувають себе у безпеці. 81% отримують зарплатню, але лише 33% впевнені щодо неї у майбутньому.

Динаміка відновлення ринку нерухомості, як і самої економіки країни, сьогодні напряму залежить від успіхів ЗСУ.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button