Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23261 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд» замовила проєкт будівництва нової вулиці від проспекту Петра Григоренка до межі міста за 69,38 млн гривень, йдеться на сайті Рrozorro. Протяжність нової вулиці, згідно з вихідними даними, становитиме 3,25 кілометра. Ймовірно, мова йде про дорогу через «Екопарк Осокорки», на місці якого хочуть збудувати житловий комплекс «Патріотика на озерах».

Будівництво передбачає чотири черги: перша – будівництво від проспекту Петра Григоренка до межі міста; друга – будівництво транспортної розв’язки на перетині вулиці від проспекту Григоренка до вулиці Колекторна; третя – будівництво транспортної розв’язки на перетині вулиці від проспекту Григоренка до вулиці Проектна 1; четверта – будівництво транспортної розв’язки на перетині вулиці від проспекту Григоренка до вулиці Проектна, 2.

Плани КП побудувати дорогу сходяться з генпланом житлового комплексу «Патріотика на озерах». Також на плані ЖК зображено три транспортні розв’язки – така сама кількість прописана в тендерній документації.

Підрядник повинен передбачити розміщення пішохідних переходів, велодоріжки з двостороннім рухом, біопереходів, інженерних мереж, зовнішнього освітлення, а також благоустрій та озеленення прилеглої території.

Проєктанти моють вирахувати кошторисну вартість будівництва та завершити роботу до кінця 2025 року. Розробкою проєкту буде займатися організація, яка вперше перемогла у тендерному конкурсі – це ТОВ «Дортранс», зареєстрована в Києві у 2003 році. Компанія запропонувала виконати роботи за 69,4 млн гривень – це найбільша сума серед чотирьох пропозицій.

За діючим і проєктним Генпланами вулиця Григоренка має поєднатися з продовженням Великої кільцевої і далі оминаючи села Гнідин, Вишеньки і Проців завершитися перехрестям з південною частиною Київської обхідної дороги, зазначив голова «Ради урбаністики Києва» Віталій Селик.

Наразі перший та другий проєкти добудови двох кільцевих в стадіях концепцій та проєктування. І їхня реалізація у найближчі роки виглядає малоймовірною, вважає Селик. Крім того, опубліковане технічне завдання не передбачає доведення продовження Григоренка до запланованого місця сполучення з Великою кільцевою і обриває проспект в лугах перед однією з заток озера Мартишів.

«Тому все виглядає так, що єдиною зацікавленою стороною продовження проспекту Григоренка є забудовник скандального ЖК «Патріотика на озерах» проти якого активно виступає громада Києва. Потенційне будівництво нового масиву багатоповерхівок ускладнить і так не легку ситуацію з транспортом Дарницького району, перевантадить Зелену гілку метро і головне – знищить унікальний ландшафт заливних Осокорських лугів», – вважає голова «Ради з урбаністики Києва».

За його словами, в принципі виглядає не дуже логічним починати проєктування і будівництво нової дороги, поки в місті не завершенні важливі інфраструктурні проєкти такі, як Подільський міст, Шулявський шляхопровід, метро на Виноградар та інші.

У грудні минулого року забудовник Stolitsa Group відновив будівництво житлового комплексу «Патріотика на озерах» (нова назва ЖК H2О), який будують на місці екопарку Осокорки. Роботи відновилися з 22 грудня на першій земельній ділянці у ЖК Патріотика на озерах. У забудовника повідомили, що для виконання зазначених будівельних робіт є повний пакет необхідних документів, зокрема чинний дозвіл на виконання будівельних робіт.

Читайте також: Екопарки замість ЖК, ТРЦ, клумб і бетонної плитки. Чому дика природа зараз особливо потрібна Києву

Після банкрутства банку «Аркада» добудовувати ЖК взялася будівельна компанія Stolitsa Group. КМДА підписала з новим забудовником меморандум, в якому йдеться, зокрема, про створення екопарку. Але, як виявилося згодом, у новому плані «Патріотики на озерах» замість 43 багатоповерхівок з’явилося 48.

Київрада два голосування поспіль не змогла проголосувати за проєкт забудови зеленої зони на Осокорках. Проєкт поданий депутатом від «Батьківщини» й очільником екологічної комісії Денисом Москалем. Громада, яка виступає за створення екопарку замість будівництва 48 багатоповерхівок ЖК «Патріотика на озерах», наголошує, що цей проєкт легітимізує рішення суддів, якими забудовник намагається продовжити договори оренди.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button